s nagrazhdyonnymi

 

 

У кожній сфері діяльності людини є багато своїх особливостей. Але є одна важлива спільна риса: кожна сфера діяльності підлягає контролю з охорони праці та промислової безпеки, який здійснюють як державні органи, так і профспілки.

 

Інтереси трудящих щодо охорони праці представляє чисельна армія технічних інспекторів праці – професіоналів та громадських профспілкових інспекторів, що тримають під контролем питання охорони праці на всіх виробничих ділянках. Саме про важливий вплив на умови та безпеку праці трудящих з боку технічної інспекції праці йшла мова на урочистих зборах, які 14 травня провів у Дніпропетровську Центральний комітет Профспілки металургів та гірників України з нагоди 95-річниці з дня заснування технічної інспекції праці профспілок. Нагадаємо, що шлях довжиною у 95 років розпочався з прийняття Декрету «Про створення інспекції праці» 17травня 1918року.

  

Відкрив збори та виступив з доповіддю голова ЦК профспілки Володимир Казаченко (див. на сайті ЦК ПМГУ: www.pmgu.dp.ua).

 

   Голова ФПУ Юрій Кулик у своєму вітальному слові наголосив на важливих завданнях, які доводиться вирішувати профспілковим технічним інспекторам на підприємствах. Розповів про роботу ФПУ з законодавчої ініціативи щодо збереження досягнутих норм з охорони праці та введення нових у зв’язку з розвитком та зміною технологічних процесів у галузях виробництва. Також Юрій Кулик зауважив, що Профспілка металургів та гірників знаходиться в авангарді у вирішенні питань охорони праці, та вручив високі профспілкові нагороди: нагрудний знак ФПУ «Заслужений працівник профспілок України» - керівнику Управління з охорони праці, головному технічному інспектору праці ЦК ПМГУ Володимиру Білику, Почесну грамоту ФПУ – голові профкому Часовоярського вогнетривного комбінату Олександру Гранкіну, технічному інспектору праці у Донецькій області Владиславу Василенку, технічному інспектору праці ЦК Андрію Чайка.

У зборах взяли участь та вручили нагороди технічним інспекторам член колегії Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, керівник Криворізького теруправіння Олег Чередниченко, керівник Дніпропетровського теруправління Віктор Іванко, голова Дніпропетровської обласної Ради профспілок Віталій Дубіль.

Нагороди Державної служби - знак «За доблесну службу» та Почесну грамоту - отримали головний технічний інспектор праці у Запорізькій області Олександр Дорошенко, профгрупорг, робітник Дніпропетровського металургійного заводу Олександр Гапич, голова Кримського республіканського комітету Михайло Бугайов.

Привітати українських колег прибула делегація Гірничо-металургійної профспілки Росії (ГМПР). Представляючи гостей, голова ЦК ПМГУ Володимир Казаченко зазначив, що ми спілкуємось не лише на свята. Зараз формуються ділові взаємини профспілок Росії та України у всіх напрямках діяльності у зв’язку з тим, що у російських та українських підприємств – спільні власники акцій, всесвітньо відомі транснаціональні компанії. Тому надзвичайно цінним є досвід у колективно-договірній роботу, у вирішенні питань охорони праці та промислової безпеки. Протягом кількох останніх років ми обмінюємось делегаціями на семінарах, нарадах, у вивченні досвіду роботи у первинках.

І цього разу російські колеги: заступник голови ГМПР Андрій Шведов, технічні інспектори ГМПР по Свердловській області Тетяна Богодяк, Леонід Кондратенко, В’ячеслав Ситников розповіли про ті проблемні питання у сфері безпеки праці, які у даний час є спільними для наших двох профспілок.

Також технічні інспектори праці отримали Почесну грамоту та відзнаки ЦК ПМГУ. Серед нагороджених – головні технічні інспектори Олександр Кучер (Кривий Ріг), Олександр Кузьменко (Донецька область), Анатолій Кожемяка (Дніпропетровська область), заступник голови Луганського обкому Віталій Борисенко, технічні інспектори Ігор Волошин, Сергій Єрьоменко, Степан Дрюмов та інші. Почесною грамотою ЦК ПМГУ нагороджена чисельна група ветеранів профспілкового руху. Зокрема, В.М. Бондаренко, В.Г.Мацула, В.І.Попов, Г.О.Устинов, М.О.Єрмілов, В.Ю.Рогут, Ю.В.Ляхов та багато інших.

 

Цього ж дня відбулось засідання Постійної комісії ЦК з питань охорони праці, у якому взяли участь керівник департаменту ФПУ Юрій Андрієвський, головний технічний інспектор праці ГМПР Володимир Прохоров. Незважаючи на святковий настрій, засідання проходило у форматі дискусії з питань щодо повноважень техінспекції і можливостей їх реалізувати у повсякденній роботі у первинках. Обговорювались також спроби змін в законодавстві з охорони праці, розбіжності в їх трактуванні.

 

Завершуючи збори, голова ЦК Володимир Казаченко наголосив на тому, що дані урочистості – не просто свято, це своєрідний підсумок шляху довжиною у 95 років, це привід для більш чіткого формулювання завдань, стимул для подальшої роботи. Особливо важливо, щоб профспілки у сфері охорони праці були почуті як роботодавцями, так і державними службами. Адже роль інспекції праці незмінна: захист інтересів трудящих. Змінюються лише умови та обставини, змінюються покоління людей…

 

Наталія Усенко,

керівник інформаційно-аналітичного центру ЦК ПМГУ

 

u prezydii 

 

v zali

 

nagorodzheni 

 

obschestv inspektory MMK im Ilicha