arton1830-02771

 

         Експерти зібрались 12-13 грудня у рамках проекту Union-to-Union при організаційній підтримці МКП.

 

            Зустріч відкрив Голова НКМП, Олег Будза, який підкреслив значимість проблематики охорони праці в країні і привів статистику, згідно з якою, в Молдові щорічно від травм і нещасних випадків на виробництві страждають близько 450 працівників, а 40 чоловік помирають.

         В ході сесій, присвячених системі охорони праці Молдови, Олена Каркилан, керівник інспекції праці профспілок, поінформувала присутніх що інспекція була створена рішенням Конфедерального комітету CNSM від 1 грудня 2012 року. Каркілан розповіла, що інспекція здійснює контроль за дотриманням трудового законодавства та інших відповідних нормативних актів на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності там, де діють профспілкові організації. За її словами за 9 місяців 2017 року інспекція здійснила 367 перевірок за результатами яких було виявлено 6000 випадків порушень закону.

         В ході круглого столу його учасники мали можливість поділитися досягненнями, напрацюваннями, застереженнями, тенденціями у сфері охорони праці. Основною з них для регіону стало послаблення і розмивання функцій державних інспекцій праці. Разом з тим, всі представлені на зустрічі профцентри (9 країн, в т.ч. Україна) продовжують вести активну навчальну роботу у сфері безпеки на робочому місці і захищати право працівника на безпечну працю в тристоронніх національних органах.

         Експерти зустрічі, Віктор Кемпа з Європейського профспілкового інституту, а также Вім Вам Вален з голландського профцентру FNV, презентували європейський погляд на систему охорони праці: взаємодія соціальних партнерів з питань охорони праці на рівні ЄС. Особливий інтерес викликала тема профілактики і визнання професійних захворювань, а також пов’язані з цим схеми соціального захисту.

         Під час роботи в групах, учасникам було запропоновано оцінити існуючий стан справ з охороною праці у своїх країнах і розставити пріоритети у відповідній діяльності профспілок. Особливу увагу учасники приділили обговоренню проблем молоді, жінок і мігрантів – вразливих категорій, які потребують додаткових заходів захисту.

         Від українських профспілок в зустрічі взяли участь: керівник департаменту охорони праці апарату ФПУ Юрій Андрієвський, Головний технічний інспектор з охорони праці НПГУ Сергій Сіменко.

     Вашій увазі надаються Презентації про систему охорони праці і здоровя Молдови:

     Презентація №1,

     Презентація №2

 

                                                                                               Ю.Андрієвський