Профспілки - загальне фото -2018

 

6 червня 2018 року Профспілка працівників зв'язку України разом з соціальними партнерами у конференц-залі Українського державного центру радіочастот, одного з найкращих підприємств в галузі зв'язку, провели нараду, на якій підбили підсумки виконання заходів з нагоди Дня охорони праці, що пройшов під гаслом: "Захищене і здорове покоління".

 

У нараді взяли участь: начальник відділу з питань охорони праці департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці Наталія Віжул, заступник керівника департаменту – завідувач відділу охорони праці Федерації профспілок України Валентин Маціяшко, начальник відділу технічного регулювання, охорони праці та соціальної політики Управління безпеки на транспорті та технічного регулювання Міністерства інфраструктури України Микола Варшава, заступник начальника відділу пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Держспецзв'язку Марія Левицька, головний спеціаліст служби охорони праці, мобілізаційної роботи та цивільної оборони Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації Степан Сем'янків, представники підприємств, установ та організацій галузі, операторів мобільного зв'язку, керівники служб та відділів охорони праці, голови профспілкових організацій підприємств.

З вітальним словом до учасників наради звернувся виконавчий директор Українського державного центру радіочастот Вадим Гулько, який зауважив, що спільне підведення підсумків виконання заходів до Дня охорони праці дає можливість як продемонструвати свою роботу так і обмінятися думками з колегами з інших підприємств у цьому напрямку.

Відкриваючи засідання, голова Профспілки працівників зв'язку України Микола Стародуб зазначив, що до Дня охорони праці Федерацією профспілок України було проведено низку заходів, участь у яких взяла і Профспілка працівників зв'язку України, а саме: брифінг "Захищене і здорове покоління", покладання квітів до пам'ятника загиблим працівникам на виробництві, нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнку "Охорона праці очима дітей".

Цьогорічний девіз Дня охорони праці співпадає із завданнями і метою Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею, який відзначається 12 червня. Також в цьому році, всі заходи були приурочені до 100-річчя від дня утворення технічної інспекції праці профспілок.

Всі заходи, які в галузі щорічно проводяться до Дня охорони праці, сприяють покращенню стану охорони праці на виробництві, привертають увагу керівників на покращення умов праці на підприємствах. До цієї роботи залучаються приватні оператори зв'язку.

Учасники наради ділилися досвідом роботи з охорони праці на своїх підприємствах.

В рамках заходів до Дня охорони праці, відповідно до затверджених робочих планів, проведено:

- комплексні обстеження і цільові перевірки стану охорони праці, додержання вимог безпеки праці під час виконання робіт;

- підготовку об'єктів, устаткування, приміщень та робочих місць до роботи у літній період з високими температурами навколишнього середовища;

- навчальні заняття та семінари з працівниками на теми: "Захищене і здорове покоління", "Виявлення, оцінка ризиків та заходи по зниженню, усуненню ризиків";

- анкетування працівників для виявлення недоліків в системі працеохоронної діяльності;

- зустрічі керівництва підприємств з працівниками щодо визначення та розроблення заходів, спрямованих на покращення умов праці, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань;

- методичні заняття з показом 157 зразкових робочих місць, належного рівня культури охорони праці при виконанні робіт, передбачених виробничим процесом, ведення документації з охорони праці;

- конкурси з охорони праці на: "Кращий кросворд з охорони праці", "Кращий працівник", "Кращий виробничий підрозділ", "Кращий радіотехнічний об'єкт з охорони праці";

- дні відкритих дверей під назвою "Робоче місце моїх батьків";

- вшанування пам'яті загиблих на виробництві: надавалася допомога в облаштуванні могил;

- відвідання та надання матеріальної допомоги сім'ям загиблих, а також інвалідам праці.

На нараді виступив заступник керівника департаменту – завідувач відділу охорони праці Федерації профспілок України Валентин Маціяшко який проінформував присутніх про те, що за результатами державного нагляду, спрямованого на запобігання економічній експлуатації молоді, зокрема дітей, виконанню робіт, небезпечних для їхнього життя і здоров'я, встановлено, що 65 % перевірених підприємств порушують права дітей.

Найбільше дитячу працю використовують у сфері послуг (58 %), промисловості (20 %) та сільському господарстві (22 %). Це пов'язано з тим, що молоді працівники та діти приходять без належної підготовки, не вимогливі та не знають законодавства у сфері безпеки та гігієни праці. Тому з метою захисту трудових прав, молодих працівників необхідно залучати до профспілки.

У своєму виступі начальник відділу з питань охорони праці департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці Наталія Віжул повідомила, що Держпраці щороку намагається переглядати формат Дня охорони праці з метою його покращення, а також запропонувала долучитися до внесення пропозицій до проекту розпорядження Кабінету Міністрів України "Про схвалення Концепції реформування системи управління охороною праці в Україні та затвердження плану заходів щодо її реалізації" та участі у Всеукраїнському огляді-конкурсі на присвоєння звання "Краще підприємство з охорони праці".

За активну участь у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки виробництва та поліпшення умов і охорони праці та з нагоди 100-річчя від дня утворення технічної інспекції праці профспілок кращі працівники підприємств та голови профспілкових організацій відзначені Почесною грамотою та Подякою Голови Федерації профспілок України та Почесною грамотою ЦК Профспілки працівників зв'язку України.

Профспілка працівників зв'язку України висловлює щиру вдячність адміністрації Українського державного центру радіочастот за допомогу у проведенні наради.

 

Відеоматеріал про нараду можна переглянути тут.

Профспілка працівників зв'язку

України