Б

 

    30 жовтня 2018 р. в м. Києві в Президент Готелі відбулась  нарада на якій  представниками  трьох сторін соціального партнерства в Україні  було  обговорено  і схвалено остаточний проект звіту з поточного стану системи безпеки та гігієни праці в гірничодобувній та вугільній промисловості України, який підготовлений в рамках реалізації в Україні Урядом Канади і Міжнародною організацією праці проекту  «Поліпшення стану безпеки та гігієни праці у гірничодобувній промисловості України» . В цьому заході взяли участь представники Мінсоцполітики, Міненерговугілля, Держпраці, Інституту медицини праці АМНУ, Федерації роботодавців України, Головного навчально-методичного центру Держпраці, Конфедерації вільних профспілок України, Національний координатор Проекту – Ірина Пекшева і представник МОП - старший спеціаліст з питань соціального захисту Кеніче Хіросе. Від ФПУ в обговоренні проекту звіту взяли участь  Юрій Андрієвський – керівник департаменту охорони праці апарату ФПУ і Юрій Білуха – радник Голови Укрвуглепрофспілки. Перед цією нарадою  зазначений звіт надсилався для ознайомлення і надання пропозицій до Укрвуглепрофспілки і Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості, які  надали  ряд  пропозицій до проекту звіту, що в більшості були враховані.

            Учасники наради у своїх виступах відмічали, що  командою проекту за звітний період (2018 рік) проведена велика робота в ряді регіонів і на підприємствах гірничорудної і вугільної промисловості , яка заключалась в організації  проведення за участю представників роботодавців і профспілок тренінгів з БГП  щодо  застосування на практиці  методів визначення ризиків травмування і аварій на виробництві та розробки на їх основі  організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних та інших запобіжних заходів;  в організації семінарів по обміну досвідом управління охороною праці на підприємствах вугільної і гірничорудної промисловості; у підготовці і виданні низки методичних  і навчальних матеріалів та  посібників на тему БГП ( зокрема посібник  усталеної практики   «Безпека та гігієна праці під час розробки вугільних родовищ підземним способом»), що в підсумку сприяло досягненню основної мети Проекту - поліпшенню стану охорони праці на підприємствах зазначених галузей економічної діяльності.

         Відмічалось також, що не дивлячись певні сумніви, щодо цифр офіційної статистики виробничого  травматизму,  звіт відображає незадовільну картину стану безпеки і гігієни праці на вугільних і гірничорудних підприємствах України. Особливо це стосується підприємств державної форми власності. Значна частина нещасних випадків і професійних захворювань не обліковується і не розслідується, залишається високим рівень смертельного травматизму, працівники погано забезпечені спецодягом і засобами індивідуального і колективного захисту, професійні захворювання виявляються на пізніх стадіях розвитку, кошти на охорону праці на державних вугільних підприємствах практично не виділяються. В той же час, проведені у рамках реалізації цього Проекту аналітичні дослідження стану БГП є основою для прийняття Урядом рішень, направлених на  поліпшення ситуації з безпекою праці  у найбільш травмонебезпечних промислових секторах.

    На нараді було повідомлено, що ще протягом 10 днів (з дати  проведення наради) будуть прийматися пропозиції до проекту звіту і лише потім він буде опублікований і розповсюджений.        

Юрій Андрієвський,

керівник департаменту

    охорони  праці апарату  ФПУ 

 

Б1     

 

Б2