Изображение 11843

 

Нещодавно в Дніпропетровському Будинку профспілок за ініціативи президії облпрофоб’єднання відбулась нарада представників профспілок, на якій йшла мова про роль громадських інспекторів з охорони праці в створенні здорових і безпечних умов на виробництві та шляхи вдосконалення цієї роботи.

 

В ній також взяли участь і виступили начальник управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Володимир Маціяко та начальник відділу з профілактики страхових випадків – головний страховий експерт управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області Оксана Родкіна.

 

Изображение 11826

 

         Відкриваючи нараду, голова обласного профоб’єднання Віталій Дубіль зазначив, що згідно з діючим законодавством з охорони праці профспілки наділені такими повноваженнями, як здійснення громадського контролю за дотриманням роботодавцями вимог нормативних актів з цих питань. Для цього в структурі профспілкових органів і обираються громадські інспектори. адміністрації підприємства. Зустріч з представниками цієї первинної ланки профспілок покликана активізувати громадський контроль за станом безпеки на виробництві та спільно напрацювати більш ефективний механізм впливу на роботодавців для привернення їхньої уваги до цих проблем.

 

Изображение 11822

 

         З доповіддю з питання порядку денного виступив головний технічний інспектор праці обласного профоб’єднання Петро Довганенко. Він прокоментував основні діючі законодавчі та нормативні документи, які надають профспілкам право втручатись у виробничу діяльність підприємств, установ і організацій в питанннях, що стосуються забезпечення роботодавцем здорових і безпечних умов праці. Зокрема, було зазначено, що державні органи охорони праці з об’єктивних причин наявним штатом не в змозі охопити своїм наглядом значну кількість підприємств. До того ж у своїй діяльності вони змушені дотримуватись певних обмежень. Що ж стосується профспілок, то на них вони не поширюються. Більш того, як наголосив доповідач, для роботодавця громадський контроль є безкоштовною допомогою в виявленні та усуненні порушень з охорони праці без використання адміністративного тиску, тобто без штрафних санкцій, які зазвичай накладають органи державного нагляду при виявленні аналогічних порушень. І тому мудрий роботодавець ніколи не відмовиться від допомоги представника профспілки, знаючи що він допоможе зберегти і роботодавця і його підприємство від травмування людей і від жорстких санкцій органів держнагляду.

         Змістовними і цікавими були виступи заступника голови комісії з охорони праці профкому ДП «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова» Людмили Щетинкіної та громадського інспектора праці профкому підприємства Дніпровські східні електромережі АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» Ольги Саранчі.

 

Изображение 11819

 

         Про проблеми, що виникають на підприємсві в питаннях охорони праці та способи їх вирішення профорганізацією ВАТ «Нижньодніпровський трубопрокатний завод», поділився думками технічний інспектор праці цього профкому Василь Биков.

         Керівник комісії з охорони праці Обласного об’єднання профспілок, голова обкому профспілки енергетиків Євген Бусурулов розповів про головні напрямки її роботи.

        З метою надання представникам профспілок методичної допомоги в організації громадського контролю облпрофцентром були підготовлені і видані у брошурі «Школа громадського інспектора з охорони праці» нормативно-правові документи з цих питань.

 

Изображение 11840

 

        За результатами роботи наради було прийняте Звернення до виборних профспілкових органів та роботодавців.

         Группа кращих громадських інспекторів за плідну роботу в профспілці по здійсненню громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці були нагороджені Почесними грамотами президії Обласного об’єднання профспілок.

 

                                    Прес-центр Дніпропетровського облпрофоб’єднання