Навчання профактиву з питань охорони праці - кваліфікований захист прав працівників на безпечні умови праці, збереження їх життя та здоров’я

20190401 111326

Для об’єктивного та кваліфікованого захисту прав працюючих та здійснення профспілками громадського контролю за додержанням роботодавцем законодавства про охорону праці необхідно забезпечити якісне навчання з питань охорони праці на всіх рівнях профспілкового руху.

Федерація профспілок України системно працює над підвищенням рівня знань та практичних навичок фахівців, які опікуються питаннями охорони праці. З 1 по 5 квітня 2019 року фахівці департаменту охорони праці апарату ФПУ організували і провели тижневе навчання і перевірку знань з питань охорони праці технічних інспекторів праці та інших представників профспілкових організацій на базі Академії праці, соціальних відносин та туризму ФПУ.   Темами занять були – розгляд нормативної бази і законодавчих ініціатив та їх обговорення, поглиблене вивчення особливостей здійснення громадського контролю, ознайомлення з європейськими директивами і міжнародними стандартами у сфері безпеки та гігієни праці, з досвідом країн Європи по їх впровадженню, а також проведено практичні заняття щодо визначення та оцінки професійних ризиків, оцінки безпеки робочих місць тощо.

Високий рівень викладання дисциплін з охорони праці забезпечили викладачі Міжнародного інституту менеджменту, міжнародні аудитори з систем менеджменту у сфері безпеки і гігієни праці, фахівці Держпраці, ДСНС, інші фахівці та експерти.

20190404 103742

Під час навчання 3 квітня організовано виїзне практичне заняття на підприємстві ПРАТ Київський завод шампанських вин «Столичний». Федерація профспілок України висловлює щиру вдячність за допомогу у відвідуванні цього підприємства Голові Профспілки працівників агропромислового комплексу України Самосуд С.В., голові Київської міської організації профспілки працівників АПК Лопаті С.І., керівництву та фахівцям цього підприємства.

5 квітня за результатами перевірки знань з питань охорони праці 47 технічним інспекторам праці та іншим представникам профспілок вручено відповідні посвідчення.

У ході семінару більшість слухачів висловлювали пропозиції щодо відновлення проведення двотижневого навчання (за 80-ти часовою Програмою), зміцнення Технічної інспекції праці ФПУ, збереження високопрофесійного кадрового складу, проведення відповідного навчання на регіональному і галузевих рівнях, на рівні первинних профспілкових організацій, надання кваліфікованої допомоги, консультацій, здійснення заходів щодо його вдосконалення, впровадження сучасних європейських методик тощо.

20190402 100500

Попереду велика робота, яку необхідно проводити разом з членськими організаціями ФПУ і всіма членами профспілок для практичного втілення набутих знань заради справи захисту прав працівників на безпечні і здорові умови праці.

20190405 133915

Горюн Т.М. –

зав. відділом технічної інспекції праці

департаменту охорони праці апарату ФПУ