20190401 111326

 

Для об’єктивного та кваліфікованого захисту прав працюючих та здійснення профспілками громадського контролю за додержанням роботодавцем законодавства про охорону праці необхідно забезпечити якісне навчання з питань охорони праці на всіх рівнях профспілкового руху.

Федерація профспілок України системно працює над підвищенням рівня знань та практичних навичок фахівців, які опікуються питаннями охорони праці. З 1 по 5 квітня 2019 року фахівці департаменту охорони праці апарату ФПУ організували і провели тижневе навчання і перевірку знань з питань охорони праці технічних інспекторів праці та інших представників профспілкових організацій на базі Академії праці, соціальних відносин та туризму ФПУ.   Темами занять були – розгляд нормативної бази і законодавчих ініціатив та їх обговорення, поглиблене вивчення особливостей здійснення громадського контролю, ознайомлення з європейськими директивами і міжнародними стандартами у сфері безпеки та гігієни праці, з досвідом країн Європи по їх впровадженню, а також проведено практичні заняття щодо визначення та оцінки професійних ризиків, оцінки безпеки робочих місць тощо.

Високий рівень викладання дисциплін з охорони праці забезпечили викладачі Міжнародного інституту менеджменту, міжнародні аудитори з систем менеджменту у сфері безпеки і гігієни праці, фахівці Держпраці, ДСНС, інші фахівці та експерти.

 

20190404 103742

 

Під час навчання 3 квітня організовано виїзне практичне заняття на підприємстві ПРАТ Київський завод шампанських вин «Столичний». Федерація профспілок України висловлює щиру вдячність за допомогу у відвідуванні цього підприємства Голові Профспілки працівників агропромислового комплексу України Самосуд С.В., голові Київської міської організації профспілки працівників АПК Лопаті С.І., керівництву та фахівцям цього підприємства.

5 квітня за результатами перевірки знань з питань охорони праці 47 технічним інспекторам праці та іншим представникам профспілок вручено відповідні посвідчення.

У ході семінару більшість слухачів висловлювали пропозиції щодо відновлення проведення двотижневого навчання (за 80-ти часовою Програмою), зміцнення Технічної інспекції праці ФПУ, збереження високопрофесійного кадрового складу, проведення відповідного навчання на регіональному і галузевих рівнях, на рівні первинних профспілкових організацій, надання кваліфікованої допомоги, консультацій, здійснення заходів щодо його вдосконалення, впровадження сучасних європейських методик тощо.

 

20190402 100500

 

Попереду велика робота, яку необхідно проводити разом з членськими організаціями ФПУ і всіма членами профспілок для практичного втілення набутих знань заради справи захисту прав працівників на безпечні і здорові умови праці.

 

 20190405 133915

 

Горюн Т.М. –

зав. відділом технічної інспекції праці

департаменту охорони праці апарату ФПУ