2013 128 013

 

У Києві завершив роботу дводенний практичний семінар-тренінг з підготовки національних звітів з виконання міжнародних трудових стандартів, організований та проведений Міжнародним Бюро праці за ініціативою соціальних партнерів.

Цього року Україна звітуватиме з виконання конвенцій та рекомендацій МОП по 17 стандартах, серед яких: захист від примусової праці, заборона дитячої праці, політика зайнятості, про робочий час та час відпочинку, про інспекцію праці, безпеку та гігієну праці та ін.

Тому учасники семінару – майже 30 представників організацій соціального партнерства – ознайомились з особливостями підготовки і подання звітів та додаткової інформації на запити наглядових органів МОП, опанували технологію складання щорічного національного звіту, вивчили особливості роботи контрольних механізмів міжнародних правозахисних організацій тощо.

На запрошення профспілок та соціальних партнерів у заході взяв участь провідний експерт МБП в галузі міжнародних трудових стандартів пан Олександр Яфаєв. Завданням його практичних занять стала допомога українським колегам у проведенні об’єктивної експертизи виконання конвенцій та організації тристоронніх консультацій в процесі підготовки національного звіту.

- Дуже корисний семінар, який допоможе трьом сторонам соціального діалогу сформулювати власну об’єктивну оцінку стосовно дотримання норм МОП в Україні по ратифікованим конвенціям, - так прокоментував підсумки роботи заступник голови ФПУ Сергій Українець. – Порядок такий: спочатку свій звіт готує Уряд, потім він надається для ознайомлення соціальним партнерам – роботодавцям і профспілкам. Таким чином, ми, як профспілки, маємо можливість оцінити висновки, що містяться в урядовому звіті, а також відобразити у ньому власну позицію.

Теж саме й роботодавці, – у решті решт, це дає можливість контролюючим органам МОП скласти найбільш об’єктивне бачення ситуації щодо стану виконання міжнародних конвенцій в країні. Спираючись на думку соціальних партнерів, комітет експертів МОП робить офіційний висновок і направляє його Уряду для подальшого реагування, – тобто для виправлення ситуації у разі потреби, – навіть до внесення змін до законодавчих актів, або урядових постанов.

Під час семінару було акцентовано увагу на фактах невідповідності вітчизняного законодавства Конвенціям МОП №№ 81 і 129 про інспекцію праці. Згідно з міжнародною практикою, інспектор має право вільного доступу до перевірки робочого місця, у будь-який час доби, однак, наше законодавство істотно омежує права державних інспекторів. Вони позбавлені можливості здійснювати перевірки без попередження. Навіть при наявності скарги від працівника на порушення умов праці, - інспектор має отримати дозвіл на проведення перевірки від вищестоящого органу нагляду. Таким чином, нівелюються два базових інструменти проведення перевірок – це перевірка без попередження і самостійне прийняття рішення державним інспектором щодо заходів усунення виявлених порушень.

- На жаль, це призводить до зниження якості державного нагляду, - підкреслив заступник Голови ФПУ. - Через це падає самодисципліна роботодавців і в результаті створюються умови, за яких зростає виробничий травматизм, збільшується кількість професійних захворювань, погіршуються умови праці працівників.

Цифри говорять самі за себе:

- на сьогодні 5 млн. працівників працюють неофіційно - без юридично оформлених трудових договорів;

- 200 млрд. грн. заробітної плати виплачується поза відомостями, тобто «в конвертах», а це означає – без сплати податків і пенсійних внесків;

- понад 1200 працівників щороку гинуть на виробництві;

- 12,5 тис. тих, хто працює, стають каліками, або інвалідами.

Таке становище турбує профспілки, а найголовнішим є те, що ті масштаби порушень, як зараз фіксуються, - не будуть знижуватись до тих пір, поки не буде відновлено повноваження інспекторів, - упевнений С.Українець.

Він також зазначив, що комітет експертів МОП формується особисто Генеральним директором цієї організації у кількості 20 осіб. До складу комітету входять найавторитетніші юристи - фахівці з трудового, адміністративного, кримінального права з усіх країн світу. Висновки комітету експертів розглядаються на щорічній конференції МОП і, як правило, підтримуються. Після цього вони спрямовуються безпосередньо до Урядів країн, в яких виявляються невідповідності міжнародним конвенціям. Уряди повинні звітувати перед МБП про усунення зауважень, що містяться у висновках комітету експертів.

Тому національний звіт може стати дієвим інструментом у вирішенні такого актуального для нашої країни питання як створення в Україні належних умов для проведення ефективної інспекції праці.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 128 008

 

2013 128 017

 

2013 128 021

 

 

2013 128 022

 

2013 128 018