Створення здорових і безпечних умов праці набуває особливого значення в будівельній галузі, де праця робітника чи не найбільше пов”язаних з ризиком для життя і здоров”я.

 

На підприємствах будівництва та промислових будматеріалів, працівники яких охоплені проспілковим членством, в минулому році на виробництві мали місце 7 нещасних випадків, а за 5 місяців 2013 року – 2 випадки, з них один із смертельним наслідком. Як правило, вони сталися в результаті порушення трудової дисципліни, не виконання вимог з охорони праці, іншими організаційними наслідками, яких можна було не допустити, не потребуючи особливих фінансових витрат. Це стосується таких підприємств, як ТзОВ “Галбудінвест”, ПАТ “Івано-Франківськцемент”, ВАТ “Залізобетон” (м.Івано-Франківськ).

 

Контроль за недопущенням травматизму на виробництві покладене як на службових осіб, так і на профспілкові організації. Зразково ця робота налагоджена в колективі ТзОВ “Будівельно-монтажна фірма “Івано-Франківськбуд”. Тут уже 5 років не було жодного нещасного випадку. В цьому немала заслуга комісії, громадських інструкторів з охорони праці, які працюють при профкомі.

 

Система управління охороною праці непогано зарекомендувала себе на ЗАТ “Снятинський завод будівельних матеріалів”, ЗАТ “Коломийське заводоуправління будматеріалів”, ЗАТ “Болехівський завод будівельних матеріалів”, ЗАТ “Івано-Франківський завод будівельних матеріалів”.

 

Важливо, що в колективних договорах, які укладені на цих підприємствах, передбачено створення здорових і безпечних умов праці, внесені пункти про забезпечення працюючих спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту.

 

Водночас в питаннях створення умов для безпечної і здорової праці є чимало невирішених проблем. Працівники будівельних спеціальностей повинні пройти належне навчання. Проте нерідко трапляються випадки, коли вантажними підйомними кранами управляють робітники, в яких відсутні посвідчення на право обслуговувати такі механізми. Це є грубим порушенням техніки безпеки, що може мати сумні наслідки.

 

А вже коли трапився нещасний випадок на виробництві, тут профспілковим комітетам слід проявити належну принциповість. Безперечно, голова або повноважний член профкому повинні входити до складу комісії по розслідуванню нещасного випадку. Важливо не допустити обмеження прав потерпілого, домогтися належного відшкодування йому або членам його сім”ї. Нерідко справа доходить до суду. В такому разі профком має докласти необхідних зусиль, аби захистити постраждалого внаслідок нещасного випадку.

 

Однією з актуальних проблем, яка вийшла з-під контролю профспілок, це оформлення працівників на роботу. Часто з ними укладається цивільно-правова угода на виконання робіт замість трудового договору. В такому разі роботодавець має можливість уникати прямої відповідальності на створення безпечних умов праці, не оплачувати страхові внески. А страждає при цьому працівник, бо у випадку травмування чи смерті на виробництві потерпілий або його сім”я втрачають право на відшкодування та одержання відповідної матеріальної допомоги.

 

Тому необхідно оптимізувати в цьому плані роботу первинних профспілкових організацій, не допускати порушень чинного законодавства щодо створення належних умов праці, здійснювати жорсткий контроль, аби уникати травматизму на виробництві. Адже здоров”я та життя людини – це найвища державна цінність.

 

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області