192

    

За перше півріччя 2013 року на підприємствах, в установах, організаціях м.Івано-Франківська та Тисменецького району зареєстровано 25 нещасних випадків, в т.ч. один – із смертельним наслідком. Ці невтішні факти викликають тривогу. Виробничий травматизм має місце там, де виконавці всіх рівнів недбало ставляться до своїх обов”язків, де відсутня належна організаційна робота в галузі охорони праці.

     Наведемо конкретні приклади.

     Товариство з обмеженою відповідальністю “Зоря Прикарпаття”, яке зареєстроване в Тисменицькому районі, займається вирощенням сільськогосподарської продукції в ряді областей України. В господарстві в цьому році протягом трьох місяців трапились два нещасні випадки з важкими наслідками.

     Машиніст В., який працює в Дубенському відділенні ТзОВ “Зоря Прикарпаття”, 2.05.2013 р. отримав травму ока. При виконанні ремонту трактора він запресовував підшипник шарнірної опори. Під час цієї роботи металева окалина потрапила йому в око.

     Травму не можна назвати випадковою. За висновками комісії по розслідуванню даного нещасного випадку головною причиною травми стало те, що робітник не був забезпечений засобами індивідуального захисту, в даному випадку окулярами. Комісія визнала винуватцем нещасного випадку керуючого Дубенським відділенням ТзОВ “Зоря Прикарпаття” А.В.Ясінського, який не забезпечив функціонування системи охороною праці, не подбав про наявність засобів індивідуального захисту.

     Коли сталася біда, директор ТзОВ “Зоря Прикарпаття” С.О.Султан повинен був навести належний порядок по охороні праці у відповідності з чинним законодавством. Але цього не сталося. 15.07.2013 р. в господарстві знову стався нещасний випадок з водієм Д.. Під час накачування колеса за допомогою компресної установки з диску зірвало стопорне кільце, яким водій був тяжко травмований. В результатті розслідування нещасного випадку виявлено, що потерпілий не проходив навчання з питань охорони праці. Це стало однією з причин одержаної травми.

     Три нещасні випадки в цьому році мали місце в товаристві з обмеженою відповідальностю “Європа-Транс ЛТД”, яке здійснює міжнародне перевезення вантажів. Водій Я. цього товариства в

березні поточного року при виконанні маршруту поблизу м.Києва не впорався з управлінням через ожеледицю. Його автомобіль занесло в кювет, а водій при цьому отримав травму. Інші два водії ТзОВ “Європа-Транс ЛТД” при переході дороги в невстановленому місці були травмовані, один з них – смертельно. Прикро, що таке трапилося з водіями, які повинні бути зразком для пішоходів при переході вулиць.

     При розслідуванні названих нещасних випадків комісія рекомендувала провести позаплановий інструктаж з водіями, а причини нещасних випадків – обговорити на зборах трудового колективу. Керівництво ТзОВ “Європа-Транс ЛТД” повідомило відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, що дані рекомендації виконані. Однак, створюється враження, що такі заходи проведені формально, не дали належного ефекту.

     Очевидно, керівництву ТзОВ “Європа-Транс ЛТД” (генеральний директор Л.М. Карлуков) необхідно підвищити вимогливість до посадових осіб та водіїв за дотриманням правил дорожнього руху. З цією метою при прийомі на роботу слід проводити навчання водіїв та перевірку їх знань за кілька днів до виїзду в рейс, розсилати водіям інформаційні листи про нещасні випадки.

     Слід зазначити багатьом працівникам, відповідальних за безпеку праці, властиве формальне ставлення до навчання та перевірки знань з охорони праці, вчасне проведення відповідних інструктажів. Багато важить теоретична підготовка. Потрібно вчитися на чужих помилках, аби не робити власних, які дуже дорого обходяться.

       Необхідно надавати практичну допомогу в розробці системи управлінням охороною праці та брати участь в профілактичних заходах, що проводяться на підприємствах, в організаціях та установах. Потрібно створювати в трудовому колективі таку ситуацію, коли кожен працівник належно дбає про поліпшення власної безпеки та безпеки оточуючих.

 

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області