021123

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30.06.2023  № 1191 затверджені Мінімальні вимоги  безпеки та гігієни ручного переміщення вантажів, які розроблені з метою імплементації Директиви Ради 90/269/ЄЕС від 29 травня 1990 року про мінімальні вимоги до здоров’я і безпеки до ручної обробки вантажів, коли існує ризик, зокрема, травми хребта працівників (четверта окрема Директива у значенні статті 16 (1) Директиви 89/391/ЄЕС).

Ці Мінімальні вимоги встановлюють норми безпеки та гігієни ручного переміщення вантажів і поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які в процесі своєї діяльності виконують ручне переміщення вантажів.

У Мінімальних вимогах термін ручне переміщення вантажів вживається в такому значені - операції, пов’язані із переміщенням або підтриманням вантажів одним або більше працівниками, включаючи підйом, опускання, штовхання, підтягування, перенесення або пересування вантажу.

Мінімальними вимогами встановлені обов’язки роботодавців та працівників щодо забезпечення безпечного виконання ручного переміщення вантажів.

Також  Мінімальними  вимогами визначені фактори  ризику (травми спини, плечових зв’язок, розтягнення, переломів, запаморочення, втрата свідомості), які може представляти ручне переміщення вантажу.

Наказ МОЗ  України  від  30.06.2023  № 1191  набрав чинності з  дня опублікування - 10 жовтня 2023 року.

Департамент охорони праці апарату ФПУ