122309 010234

МОЗ наказом від 17.11.2023 №1976 (згодом його ще підкориговано наказом МОЗ від 06.12.2023 №2077) затвердило Порядок дій роботодавців у разі виявлення небезпеки впливу на працівників хімічних речовин та біологічних агентів.

Метою цього Порядку є захист працівників від загрози для їх безпеки і здоров'я, наявної, або такої, що може виникнути під впливом хімічних речовин та біологічних агентів, наявних на робочому місці, або таких, що можуть виникнути у процесі роботи з хімічними речовинами та біологічними агентами.

Згідно з Порядком роботодавець має інформувати працівника під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів згідно з результатами атестації робочого місця працівника та про можливі наслідки їх впливу на здоров'я, які відображені в Карті умов праці.

При оцінці факторів, що спричиняють ризик для здоров'я та життя працівників, роботодавець повинен вжити заходів щодо запобігання ураженню або негативному впливу хімічних речовин та біологічних агентів на працівників.

Якщо технічно неможливо замінити хімічні речовини та біологічні агенти на ті, що мають менший клас небезпеки для життя та здоров'я працівника або змінити технологічний процес, який за умов використання є більш безпечним для здоров'я та життя, роботодавець повинен забезпечити, щоб відповідні речовини, якщо це технічно можливо, виготовлялися та використовувалися в закритій системі.

Якщо закрита система є технічно неможливою, роботодавець повинен забезпечити зниження рівня впливу на працівників хімічних речовин та біологічних агентів до мінімального технічно можливого рівня, в тому числі шляхом використання засобів індивідуального та колективного захисту, зменшення часу контакту з небезпечними речовинами.

Рівень впливу не повинен перевищувати норми, встановлені наказом МОЗ від 14.07.2020 №1596 "Про затвердження гігієнічних регламентів допустимого вмісту хімічних і біологічних речовин у повітрі робочої зони".

     При виконанні робіт, які можуть спричинити ризик забруднення або ураження хімічними речовинами та біологічними агентами, роботодавець зобов'язаний вжити відповідних заходів для забезпечення того, щоб працівники:

  • не вживали їжу, напої та тютюнові вироби на тих робочих ділянках, де існує ризик забруднення хімічними речовинами та біологічними агентами;
  • були забезпечені спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту;
  • були забезпечені санітарно-побутовими та спеціальними приміщеннями для роздільного зберігання робочого або захисного одягу та особистих речей повсякденного користування.

Джерело: «Дебет-Кредит»

Департамент охорони праці апарату ФПУ