P1010011

 

Більшість об”єктів НГВУ “Надвірнанафтогаз” є об”єктами підвищеної небезпеки. Питання охорони праці, що є ключовими у вирішенні виробничих завдань, були винесені на розгляд делегатів конференції трудового колективу підприємства і викликали жваве обговорення. Ініціаторам проведення цього заходу виступила обласна рада профспілки працівників нафтової і газової промисловості. У роботі конференції взяли участь працівники територіального управління Держгірпромнагляду, а також виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань в області.

Доповідач, начальник відділу охорони праці та пожежної безпеки управління Олег Самелюк, учасники конференції наголошували у своїх виступах, що необхідною умовою управління охороною праці, забезпечення ефективної роботи щодо запобігання виробничого травматизму є навчання. Зокрема, працівники, які виконують роботи підвищеної небезпеки, проходять щорічне спеціальне навчання. Відділом охорони праці та пожежної безпеки управління розроблені методичні рекомендації на допомогу майстрам та фахівцям виробничих підрозділів підприємства.

В НГВУ “Надвірнанафтогаз” встановлений належний контроль за станом здоров”я працюючих. У відповідності до вимог чинного законодавства організовані медичні огляди, які в минулому році пройшли 1347 працівників. За результатами цих оглядів визначено осіб, які потребують переведення на іншу роботу за станом здоров”я, підлягають направленню на амбулаторне, стаціонарне та санаторно-курортне лікування.

У встановлені терміни на підприємстві проводиться атестація робочих місць, в результаті чого 175 чоловік отримують доплату за роботу у важких і шкідливих умовах праці, 250 – додатково оплачувану відпустку, 792 – спецхарчування.

З метою попередження аварій, травматизму та профзахворювань здійснюється профілактична робота. В 2013 році в управлінні проведено 105 перевірок фахівцями територіального управління Держгірпромнагляду, державної служби з надзвичайних ситуацій, членами постійно діючої комісії підприємства. Приймаються оперативні рішення щодо усунення виявлених недоліків і порушень вимог промислової безпеки.

В управлінні останнім часом немало зроблено для поліпшення виробничо-побутових умов на всіх об”єктах.

В минулому році витрати на виконання комплексних заходів з охорони праці склали близько 1,5 млн.грн.

У результаті проведеної роботи з охорони праці кількість випадків травматизму на виробництві останнім часом зменшилась, хоча позбутися їх не вдалося. В 2011-2013 р.р. в управлінні мали місце 5 нещасних випадків з важкими наслідками.

Учасники конференції аналізували причини наявного та виробничого травматизму. Це, насамперед, незадовільний стан обладнання, спецтехніки та технологічного транспорту, рівень зносу якого становить 85%. У нафтовиків великі претензії до якості спецодягу і взуття. Зокрема, цей одяг повинен мати світловідбивні смуги, аби бути помітними в темряві. Необхідно організувати також прання спецодягу. Неодноразові звернення до ПАТ “Укрнафта” щодо оновлення транспортного парку та забезпечення потрібним спецодягом поки що не дають позитивного результату.

Ці питання порушували в своїх виступах: майстер по видобутку нафти В.Григораш, начальник безпеки руху технологічного транспорту І.Вірста, голова цехкому цеху підтримання пластового тиску Л.Коритан, технік цеху капітального та підземного ремонту Г.Соц, лаборант лабораторії промислової хімії О.Сидорук, інші учасники конференції.

Визначна роль в організації чіткого процесу належить дотриманню правил внутрішнього трудового розпорядку. З доповіддю на цю тему виступив начальник НГВУ “Надвірнанафтогаз” Володимир Чуприна. Доповідач та виступаючі наголошували на необхідності дотримання трудової дисципліни, санітарного стану в кожному виробничому підрозділі. У вирішенні цих питань потрібно докласти зусиль профспілковій організації підприємства.

Делегати конференції затвердили заходи щодо поліпшення охорони праці в НГВУ “Надвірнанафтогаз” в 2014 році. Пропозиції та критичні зауваження, висловлені на конференції, направлені правліннюПАТ “Укрнафта”.

 

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області