33З нагоди Всесвітнього дня охорони праці 22 квітня 2014 року на базі філії «Іршанський ГЗК» ПрАТ «Кримський титан» проведена тематична зустріч представників Федерації профспілок Житомирської області та соціальних партнерів з профспілковим активом підприємства.

Не випадково було обрано саме це підприємство, одне з кращих в області. Перед початком заходу учасники мали можливість ознайомитися з соціально-культурною базою. Серед таких об’єктів, які допомагають підтримувати здоров’я працівників, поруч із заходами з охорони праці на виробництві, є санаторій-профілакторій «Іршанськ», ДЮСШа «Титан», стадіон, Будинок культури. Всі учасники ще раз переконались, що співпраця небайдужого до своїх працівників керівництва і дієвого профспілкового комітету приносить гарні результати для всіх.

Участь у заході взяли голова Федерації профспілок Житомирської області Неля Паламарчук, голови членських організацій ФПО, генеральний директор філії «Іршанський ГЗК» ПрАТ «Кримський титан» Сахненко Сергій, начальник територіального управління Держгірпромнагляду у Житомирській області Поплавський Андрій, заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Житомирській області Любов Клісовська, начальник відділу аналітичного та нормативно-правового забезпечення зв’язків з громадськістю і ЗМІ територіальної державної інспекції з питань праці у Житомирській області Молодковець Інна, апарат ФПО, профактив підприємства та представники ЗМІ.

Під час зустрічі обговорювалися питання щодо стратегічних напрямів діяльності профспілок в сфері охорони праці, стану охорони праці в регіоні та наглядової діяльності відповідних державних органів, профілактичної роботи, направленої на запобігання нещасним випадкам на виробництві, обміну досвідом в організації роботи з охорони праці, а також була надана практична і правова допомога профспілковому активу та іншим учасникам заходу.

Захід відкрила голова Федерації профспілок Житомирської області Неля Паламарчук, наголосивши при цьому, що сьогодні одним з головних стратегічних напрямів діяльності профспілок є збереження життя і здоров’я працівників шляхом створення нешкідливих і безпечних умов праці на кожному робочому місті. При цьому акцентувати роботу на вдосконаленні системи управління охороною праці, тому що згідно аналізу нещасних випадків на виробництві за минулий рік основними причинами їх настання є організаційні – 82%, які не потребують значних фінансових витрат і є основною складовою цієї системи.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих працівників на виробництві.

Далі виступив генеральний директор філії «Іршанський ГЗК» ПрАТ «Кримський титан» Сахненко Сергій. В своїй доповіді він відмітив організаційну та практичну роботу колективу підприємства в створенні безпечних умов праці, досягнення і проблемні питання під час діяльності комбінату. Також було відмічено, що в минулому році на охорону праці підприємством було витрачено 1,75 млн. грн.

Продовжив розмову начальник територіального управління Держгірпромнагляду у Житомирській області Поплавський Андрій, наголосивши при цьому, що основним завданням наглядової діяльності теруправління є не каральна функція, а запобігти настанню нещасного випадку. Тому, досягти вагомих результатів в процесі нашої роботи можливо лише об’єднавши зусилля органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій, яким не байдуже життя і здоров’я працівників. 

Наступною виступила заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Житомирській області Любов Клісовська, розповівши про ефективну реалізацію Фондом профілактичних заходів, направлених на запобігання випадкам виробничого травматизму та професійних захворювань, надання соціальних гарантій для потерпілих осіб від них.

Учасники зустрічі обговорили свої досягнення і проблеми в здійсненні наглядової і контролюючої діяльності, шляхи їх вирішення.

Під час заходу був продемонстрований документальний фільм «СУОТ на градообразующих предприятиях г. Южного».

Наприкінці зустрічі за активну позицію у вирішенні питань охорони праці, соціальний діалог з профспілкою та з нагоди Всесвітнього дня охорони праці була відмічена грамотою Федерації профспілок області і грошовою винагородою заступник генерального директора філії «Іршанський ГЗК» ПрАТ «Кримський титан» з охорони праці Беляк Лідія Романівна.

Головним надбанням проведення в області заходів з нагоди Дня охорони праці є те, що з кожним роком дана акція набуває популярності серед представників різних ланок нашого суспільства та верств населення, для яких життя і здоров’я людини праці стоїть на першому місці.

 

 

Головний технічний інспектор

праці Федерації профспілок

Житомирської області                                                                  О.П. Вербицький