JakУ Київській міській раді профспілок підготовка та відзначення Дня охорони праці проводились відповідно до Звернення організаційного комітету, постанови Президії Міськпрофради від 8 квітня №П-54/1 та Заходів запропонованих територіальним управлінням Держгірпромнагляду, які були підтримані членами Президії.

Основна увага керівників членських організацій, профспілкових активістів, представників профспілок з питань охорони праці постійно спрямована на недопущення випадків травмування членів профспілок на виробництві. А на тих підприємствах де не вдалося уникнути  травмування працівників, там необхідно забезпечити об’єктивне розслідування нещасного випадку з метою подальшого соціального захисту потерпілих.

Уже стало традицією, і цей рік не став винятком, до Дня охорони праці вшановувати пам'ять загиблих в процесі трудової діяльності, надання допомоги їх сім’ям у догляді за могилами, у вирішенні побутових проблем, а також підтримка інвалідів праці.

На виконання положень Територіальної угоди між виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією), Об’єднанням організацій роботодавців м. Києва «Федерацією роботодавців м. Києва» та Об’єднанням профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок» у цьому році, як і в попередні роки, проводився огляд-конкурс «Краще підприємство з охорони праці у м. Києві».         

Активну участь у проведенні огляду-конкурсу взяли галузеві міські профспілки працівників агропромислового комплексу; працівників будівництва і будівельних матеріалів; працівників житлово-комунального господарства та сфери послуг; працівників зв’язку; працівників освіти і науки; працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості та первинна профспілкова організація Державного виробничого об’єднання «Київприлад».

     Трудові колективи переможців огляду-конкурсу до кінця квітня  будуть нагороджені Дипломами Київської міської ради профспілок. Сподіваємось, що і Київська міська державна адміністрація найближчим часом відшукає кошти для грошових винагород, як це передбачено Положенням про огляд-конкурс.

     В середині цього місяця Міськпрофрада організувала зустріч представників профспілкових організацій міста з головою Київської міськдержадміністрації та представниками роботодавців у ході якої, серед інших, порушувались також питання створення безпечних умов праці на столичних підприємствах.

    На жаль, на сьогодні, в м. Києві не розроблена Регіональна програма поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища. За допомогою такої Програми можна було би вирішити фінансування  багатьох проблемних питань з охорони праці, на підприємствах комунальної та державної власності не тільки з міського бюджету, а й за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

      У рамках Всесвітнього дня охорони праці та  соціального діалогу, в цілому, профспілки столиці продовжують наполягати на створенні безпечних і нешкідливих умов праці  на підприємствах з метою збереження життя і здоров’я найманих працівників, членів профспілок.  

 

Начальник Управління охорони праці та здоровя 

Київської міськпрофради  Василь Якібчук