images

Профпсілка працівників вугільної промисловості України

 

Ежегодно 28 апреля сотни стран мира отмечают Всемирный день охраны труда. С 2006 года он на государственном уровне отмечается и в Украине. К сожалению, лидером по числу несчастных случаев среди отраслей промышленности в нашей стране остается угольная промышленность. Однако и здесь в последние годы наблюдается тенденция к уменьшению их количества, чему в немалой степени способствует работа по профилактике травматизма, проводимая Профсоюзом работников угольной промышленности Украины. 

Какая роль технической инспекции труда Укруглепрофсоюза в сохранении здоровья и жизни работников угольной промышленности, какие меры проводятся в рамках недели охраны труда на предприятиях отрасли, знает телестудия Медиацентра Профсоюза угольщиков «Шахтер-ТВ». Сюжет можно посмотреть в разделе нашего сайта «Видео» или по прямой ссылке - http://www.prupu.org/video/19588/. Он также размещен на телеканале Укруглепрофсоюза, созданном на видеохостинге YouTube.

 

             По случаю Всемирного дня охраны труда Добропольский терком Укруглепрофсоюза провел ряд мероприятий

 

В рамках мероприятий по случаю Всемирного дня охраны труда в Добропольской территориальной организации Укруглепрофсоюза состоялось заседание президиума, на котором было рассмотрено состояние санитарно-бытового обслуживания работников угольных предприятий ООО «ДТЭК Добропольеуголь».

В ходе заседания было отмечено, что конструктивные элементы зданий АБК, внутренние санитарно-бытовые помещения, условия хранения домашней и спецодежды в целом поддерживаются на удовлетворительном уровне.

Однако, учитывая, что ряд важных вопросов производственного быта остается до сих пор не решенными, работу администрации по созданию надлежащего производственного быта президиум признал недостаточной. Наряду с этим, члены президиума приняли к сведению, что на угольных предприятиях намечены мероприятия по улучшению санитарно-бытового обслуживания работников с установленными сроками их выполнения, которые будут находиться на постоянном контроле в первичных профсоюзных организациях. 

Отметим, что 28 апреля во Всемирный день охраны труда городским советом г. Доброполья, Добропольским теркомом Укруглепрофсоюза, государственной горно-технической инспекцией, руководством шахтоуправлений и Фондом социального страхования от несчастных случаев на производстве и профзаболеваний был проведен митинг и возложены цветы к мемориалу памяти погибшим шахтеров. 

 

               Професійна спілка працівників державних установ України

 

Профспілка працівників держустанов України прийняла актину участь в проведенні 28 квітня 2014 року Дня охорони праці в Україні, який за ініціативи Міжнародної організації праці відзначають понад 100 країн світу.

Метою заходу було привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій до проблеми збереження життя і здоров’я працівників та формування культури охорони праці в Україні.

  У рамках заходів, запланованих Організаційним комітетом, проходить місячник охорони праці, проводяться тематичні колегії та зустрічі з трудовими колективами на тему: «Нешкідливі та безпечні умови праці - запорука здоров’я працівників».

З метою стабілізації ситуації зі станом охорони праці в більшості областей здійснено ряд важливих заходів по попередженню виробничого травматизму, призначені відповідальні особи за безпеку праці у райкомах профспілки, проведені відповідні навчання, інформаційно - консультативні семінари з питань охорони праці тощо.      

Проводяться огляди - конкурси з визначення кращого підприємства у 2013 році, а власне на підприємствах - конкурсів на краще робоче місце, виробничу бригаду, дільницю тощо.

За багаторічну, сумлінну працю і високий професіоналізм, та з нагоди Дня охорони праці в Україні, кращі працівники підприємств у сфері охорони праці були нагороджені Почесними грамотами регіональних комітетів Профспілки.

 

Профспілка працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України

 

 

На виконання плану заходів з підготовки та проведення у 2014 році Дня охорони праці в Україні під девізом: “Безпека праці та здоров’я під час використання хімічних речовин на виробництві” всім підприємствам і організаціям, які знаходяться на профобслуговуванні профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України, доведено звернення Оргкомітету та план заходів з метою їх реалізації на місцях.

В трудових колективах проводились тематичні зустрічі та лекції на тему: “Нешкідливі і безпечні умови праці - запорука збереження здоров’я працюючих" та ін.

На всіх підприємствах галузі було проведено Тиждень та День охорони праці, але особливо необхідно відзначити проведену роботу в Кіровоградській, Харківській, Запорізькій обласних організаціях профспілки, первинній профспілковій організації ПАТ “Кременчуцький колісний завод”. Так, з метою підвищення культури виробництва та поліпшення санітарно-гігієнічних умов праці на кіровоградському заводі “Гідросила” до Дня охорони праці введені в дію нові санітарно-побутові приміщення на 976 місць, які збудовані за останніми європейськими стандартами. У всіх цехах та виробництвах встановлені фільтри очищення питної води.

У ПАТ “Кременчуцький колісний завод” додатково проведено визначення рівня хімічних речовин на робочих місцях гальванічного виробництва, організовано і проведено заводський конкурс професійної майстерності “Кращий за професією” для електрозварників, електрогазозварників з визначенням та заохоченням переможців.

Працівники низки підприємств висадили дерева на міських алеях в пам’ять загиблих на виробництві.

Аналогічна робота з відзначення Дня охорони праці проведена на інших підприємствах і в організаціях галузі, підведені підсумки проведення Тижня, видані накази - постанови щодо відзначення найкращих.

 

 

Закарпатська обласна рада професійних спілок

 

  

Відповідно до листа ФПУ «Про участь у проведенні заходів з нагоди Всесвітнього Дня охорони праці» від 02.04.2014  №06/01-26/334 за постановою президії ОРПС створений організаційний комітет з метою підготовки та забезпечення виконання заходів з нагоди проведення в області Всесвітнього дня охорони праці під гаслом: «Безпека праці та здоров'я під час використання хімічних речовин на виробництві».

Прийнято та затверджено план заходів. Через обласну газету «Новини Закарпаття», районні газети та обласне радіо Закарпатської облдержтелерадіокомпанії громадськість області була проінформована про проведення в регіоні Тижня охорони праці. В ЗМІ було опубліковано Звернення організаційного комітету до місцевих органів влади, роботодавців, первинних профспілкових комітетів, у якому звернуто увагу керівників підприємств та голів профкомів на усунення чи зменшення виробничих ризиків, активізацію профілактичної роботи по запобіганню виробничого травматизму та професійної захворюваності, формування загальної культури охорони праці та свідомого ставлення до цих питань. Особлива увага - позитивному досвіду у створенні безпечних умов праці, забезпеченню гігієни праці найманих працівників, захисту прав й інтересів працівників, потерпілих на виробництві.

Разом з територіальним управлінням державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Закарпатській області та Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (Відділення виконавчої дирекції Фонду у Перечинському районі Закарпатської області) прийнято участь у проведенні тематичної зустрічі з трудовим колективом ТДВ «Перечинський лісохімічний комбінат», на якої також були присутні: заступник голови Перечинської РДА. адміністрація підприємства.

Активно пройшли заходи в рамках Тижня охорони праці в профорганізаціях обкомів профспілок працівників освіти і науки. Закарпатської філії «Укртелеком», на Українсько - австрійському підприємстві ТОВ «Фішер - Мукачево», ПАТ «Закарпаттяобленерго», ряді інших галузей і підприємств.

Обком профспілки працівників освіти і науки разом з департаментом освіти і науки завершив підведення підсумків обласного заключного етапу Всеукраїнського громадського огляду - конкурсу умов і охорони праці в установах, закладах, підприємствах та організаціях області Міністерства освіти і науки України, визначено переможця цього конкурсу - трудовий колектив Пасіцької ЗОШ І-ІІ ступенів навчання Свалявського району, матеріали направлено в Центральну оглядову комісію. Схвалено робота адміністрації та профкому з питань охорони праці у Перечинській школі-інтернату.

За участю громадських інспекторів з охорони праці профспілок перевірено стан виконання колективних договорів та заходів щодо досягнення встановлених нормативів та підвищення рівня охорони праці на підприємствах міст Ужгорода та Мукачева, надано допомогу в опрацюванні роботодавцями розділу «Охорона праці» у колективних договорах на поточний рік, тощо. Спільно з державними інспекторами ТУ Держгірпромнагляду та страховими експертами з охорони праці Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України проведено комплексні обстеження стану промислової безпеки та санітарно-побутових умов праці ряду підприємств міст Ужгорода, Мукачево. Свалявського, Виноградівського, Хустського. Берегівського та Перечинського районів.

За підсумками обстежень проведено «круглі столи» на тему «Запобігання професійним захворюванням», «СУОП - ефективний напрям забезпечення безпеки на виробництві», «Безпечна праця - право кожної людини».

В області проведено огляди - конкурси: «Кращий виробничий цех, дільниця, бригада», «Кращий за професією», «Кращий громадський інспектор з охорони праці». За підсумками оглядів - конкурсів по охороні праці спільними рішеннями адміністрацій та обласних організацій галузевих профспілок, профкомів підприємств, організацій та установ визначенні переможці.

 

             Тернопільська обласна рада професійних спілок

 

У рамках проведення Всесвітнього дня охорони праці відбулась семінар-нарада з головами профспілкових комітетів та спеціалістами з охорони праці  підприємств, установ та організацій м. Тернополя та Тернопільського району. У її проведенні взяли участь начальник територіального управління Держгірпромнагляду в Тернопільській області Лаба М.П., в. о. начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Тернопільській області Піговський І.А.

Тема цього заходу:  Профілактиці виробничого травматизму – особливу увагу.

З порядком розслідування та обліком нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві учасників семінар-наради ознайомив головний державний  інспектор територіального управління Держгірпромнагляду у Тернопільській області Бойко М.Л.

Про співпрацю профспілкових комітетів і служб охорони праці підприємств, організацій та установ у проведенні оперативного адміністративно - громадського контролю за станом охорони праці і виробничої безпеки у своєму виступі зупинився технічний інспектор праці обласної ради профспілок Марчук М.М.

Питання відшкодування шкоди внаслідок нещасних випадків та професійних захворювань у своєму виступі висвітлив начальник відділу організації профілактики нещасних випадків на виробництві та правової роботи виконавчої дирекції ФССНВ у Тернопільській області Чернов О.С.

На численні питання слухачів виступаючі дали  відповіді та розяснення.

 Департамент охорони праці ФПУ