44444

 

З 26 по 30 травня в м. Дніпропетровську на базі Дніпропетровського зонального навчально-методичного центру профспілок відбулось навчання технічних інспекторів праці та представників Профспілки працівників вугільної промисловості України, в якому взяли участь Перший заступник голови Укрвуглепрофспілки Мамченко В.М., заступник керівника департаменту охорони праці – головний технічний інспектор праці ФПУ Маціяшко В.А., а також представники Держгірпромнагляду, Фонду державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань та наукові працівники вищих учбових закладів.

Підчас навчання представником ФПУ прочитанні лекції на теми:

«Застосування на практиці представниками профспілок Порядку проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві»;

«Основні напрями роботи технічної інспекції праці та представників профспілок щодо покращення громадського контролю за додержанням роботодавцями законодавства з охорони праці».

         Проведено практикум з розслідування нещасних випадків на виробництві та консультації з цих важливих питань. Розглянуті матеріали спеціальних розслідувань свідчать, що існують серйозні проблеми в організації і проведення належного розслідування нещасних випадків, та участі в них представників профспілок Тому необхідно вживати усі можливі заходи щодо недопущення безпідставного звинувачення потерпілого чи не пов’язання нещасного випадку з виробництвом .

Такі навчання з питань охорони праці мають на меті як отримання необхідних знань так і забезпечення ефективного їх використання на практиці для захисту членів профспілок, зменшення нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві.

Учасники навчання підкреслювали, що охорона праці, якість розслідування нещасних випадків - є однією з основних мотивацій для вступу працівників до профспілок.

 

 

   Департамент охорони праці ФПУ