imУ складній ситуації, що склалася в країні, Федерація профспілок України, членські організації роблять все можливе для захисту прав членів профспілок. Пріоритетом роботи – є звичайно питання безпеки.

За останні місяці в східних областях України загинуло більше 20 працівників під час виконання чи у зв’язку з виконанням ними трудових обов’язків  в зонах військового протистояння.

Так, 26 травня 2014 року об 01 год. 10 хв. на  автодорозі Знам’янка-Луганськ-Ізваріно біля населеного пункту  Данченське  Донецької  області в результаті обстрілу транспортних засобів постраждали  працівники підприємства ООО „Луганський м’ясокомбінат” Тузіков Володимир Володимирович, 1983 року народження (смертельне вогнепальне поранення); Бистров Леонід Іванович, 1976 року народження (вогнепальне поранення); водії-експедитори Агібайлов Олександр Олександровичем, 1972 року народження (смертельне вогнепальне поранення) та Ткачов Сергій Олександрович, 1966 року народження (вогнепальне поранення).

3 червня 2014 року о 15 год. 50 хв. на території залізничного вокзалу Красний Лиман під час вибуху снаряду загинув працівник моторвагонного депо Ясиновата ДП „Донецька залізнична дорога” машиніст електропоїзду Рогаль Олександр Миколайович, 1970 року народження і був поранений помічник машиніста - Євсіков Олег Володимирович, 1968 року народження.

10 червня 2014 року о 10 год. ранку на території насосної станції першого підйому каналу „Сіверський Донець – Донбас” біля села Семенівна в результаті вибуху снаряду загинули працівники КП „Компанії „Вода Донбаса”: електромонтер з ремонту і обслуговуванню електрообладнання Сємічева Галина Федорівна, 1956 року народження,  машиніст насосних установок Сємічев Максим Григорович, 1988 року народження.

Виникають питання, як розслідувати зазначені нещасні випадки.

Ця тема стала предметом обговорення на селекторній нараді 26.06.2014 з технічними інспекторами праці профспілки працівників вугільної промисловості України, в якій взяв участь заступник керівника департаменту охорони праці апарату ФПУ – головний технічний інспектор праці  В. Маціяшко.

На нараді було наголошено,  що для вирішення цих питань, необхідно діяти у відповідності з п.15 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань  і  аварій  на  виробництві  затвердженого  Постановою  КМУ від 30 11 2014 № 1232.

П.15 „Обставинами, за яких нещасний випадок визнається таким, що пов'язаний з виробництвом, і складається акт за формою Н-1, є:

16) заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою або вбивство потерпілого під час виконання чи у зв'язку з виконанням ним трудових (посадових) обов'язків, або дій в інтересах підприємства незалежно від початку досудового розслідування…”.

Вид події, що призвела до нещасного випадку відповідно Класифікатору, код 14 – навмисне вбивство або травма, заподіяна іншою особою чи код 18 – вибух.

Щодо причин настання нещасних випадків, код 31 – травмування (смерть) в наслідок протиправних дій інших осіб.

Усі випадки травмування (смерті) працівників за вказаних обставин необхідно розслідувати за обов’язкової участі кваліфікованих представників профспілок, що гарантує об’єктивність розслідування та недопущення звинувачення потерпілого у скоєні нещасного випадку чи не пов’язування його з виробництвом.

 

 

Департамент охорони праці апарату ФПУ