imagesCлужба охорони праці створюється на підприємстві, в установі, організації з кількістю працівників 50 і більше осіб. Якщо на підприємстві менше 50 працівників, функції служби охорони праці можуть виконувати у порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку. На підприємстві з кількістю працівників менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку.

Хоча Закон про охорону праці має вищу юридичну силу над підзаконними нормативно-правовими актами та його дія поширюється на всіх юридичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, вимоги спеціальних (галузевих) нормативних документів для закладів охорони здоров’я, що регулюють ці питання, не збігаються із вимогами зазначеного Закону.

Штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23.02.2000 № 33. Згідно із цим наказом посаду інженера з охорони праці встановлюють за такими нормативами:

0,5 посади — у закладах з чисельністю працівників від 50 до 100;

1 посада — у закладах з чисельністю працівників від 101 до 500.

Додатково можна вводити 0,5 посади інженера з охорони праці у закладах з чисельністю понад 500 працівників за наявності небезпечних та шкідливих виробничих факторів.

Крім того, відповідно до розділу II Положення про службу охорони праці системи Міністерства охорони здоров’я України затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30.09.1994 № 268, служба охорони праці у закладі охорони здоров’я створюється при чисельності працівників від 101 до 500 осіб. Таку службу повинен представляти один спеціаліст (головний або провідний) з охорони праці з інженерно-технічною освітою. В інших випадках функції цієї служби можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які пройшли перевірку знань з питань охорони праці.

Дізнайтеся зі статті «Посада спеціаліста з охорони праці у закладах охорони здоров’я» журналу «Довідник спеціаліста з охорони праці» № 06/2014 про перелік закладів охорони здоров’я, у яких має бути введено посаду інженера з охорони праці, про оплату праці інженерів з охорони праці закладів охорони здоров’я бюджетної сфери, сумісництво та суміщення за посадою «Інженер з охорони праці» та багато іншої корисної інформації.

 

                                                                                                                               Департамент  охорони праці апарату ФПУ