БОЛ

 

Федерація профспілок України зверталася до Міністерства охорони здоров’я України з проханням надати роз’яснення щодо подальшої долі комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я, створених в рамках запровадження реформи у галузі, у разі якщо вони неспроможні самостійно погасити заборгованість з виплати комунальних платежів чи інших виплат.

На жаль, у відповідь МОЗ повідомило, що «у зв’язку із систематичним недофінансуванням закладів охорони здоров’я міста Києва з міського бюджету, склалася критична ситуація щодо фінансування видатків комунальних некомерційних підприємств».

Крім того, було акцентовано увагу, що з часу створення цих підприємств, «так і не було внесено змін та доповнень до законодавства в частині врегулювання специфіки їх фінансової та податкової діяльності як закладів охорони здоров’я». Зазначене лише посилило занепокоєння профспілок з цього питання.

Для запобігання фінансових ризиків для закладів охорони здоров’я в процесі їх реорганізації у комунальні некомерційні підприємства Федерація профспілок України звернулася до Уряду стосовно вжиття необхідних заходів та закликала можновладців до виважених рішень при запровадженні реформи цієї галузі.

З попередньою інформацією з цього питання можна ознайомитися тут (http://www.fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-zakhist/4438-diskusiya-chi-mozhlive-bankrutstvo-likaren)

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту