128 жовтня 2014 року у приміщенні клубу Кабінету Міністрів України (м. Київ, вул. Інститутська, 7) відбулося чергове засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Головував на засіданні Віце-премьер-міністр України Сич Олександр Максимович. Участь у засіданні взяли заступник Міністра охорони здоров’я України Терещенко Альона Василівна, виконуюча обов’язки Голови Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Єщенко Олена Григорівна, Голова Координаційної ради всеукраїнського благодійного фонду «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Жовтяк Володимир Олегович.

Серед членів Національної ради участь в роботі взяли представники від всеукраїнських об’єднань профспілок а також фахівці відповідних підрозділів Федерації профспілок Україні, які забезпечують аналіз матеріалів та підготовку пропозицій профспілок до засідань Ради. Серед присутніх були народні депутати України, керівники та фахівці Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства фінансів України, Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, ДУ «Український центр контролю за соціально-небезпечними хворобами», інших міністерств та відомств, представники яких входять до складу Національної ради, міжнародних організацій, інших недержавних громадських організацій.

2На засіданні  розглянуто низку проблемних питань що входять до сфери діяльності Ради. Зокрема - про стан забезпечення закупівлі, перереєстрації та планомірного постачання в регіони якісних протитуберкульозних та антиретровірусних (для лікування ВІЛ-інфекції) препаратів, виробів медичного призначення, закуплених за кошти Державного бюджету у 2014 році, вплив анексії Криму та бойових дій у зоні АТО на безперервність програм лікування, ефективність профілактичних програм та епідемічну ситуацію з ВІЛ-інфекцією/СНІД та туберкульозом у державі (доповідала виконуюча обов’язки Голови Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Єщенко Олена Григорівна).

Розглянуто звіти основних реципієнтів про результати роботи у І півріччі 2014 року грантів Глобального фонду для боротьби зі СНІД, туберкульозом та малярією (доповідали Голова Координаційної ради всеукраїнського благодійного фонду «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Жовтяк Володимир Олегович, і директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ» Нізова Наталія Миколаївна); Про хід та результати здійснення наглядової діяльності у 2014 році; про затвердження Комунікаційного плану Національної ради (доповідач - Гришаєва Ірина Всеволодівна, голова правління МБФ «Фонд Вільяма Дж. Клінтона», Голова комісії з нагляду). Розглянуто і затверджено документи, необхідні для забезпечення фінансування для України у 2015-2017 роках гранту Глобального фонду для боротьби ізі СНІДом, туберкульозом та малярією у сумі 130,5 млн. дол. США, визначено строки подання відповідних документів від України до Глобального фонду; розглянуто питання щодо забезпечення реалізації державної політики у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції в умовах оптимізації центральних органів виконавчої влади  та ряд інших.

Учасники засідання висловили значну кількість пропозицій за суттю доповідей та критичні зауваження щодо роботи центральних органів виконавчої влади у сфері забезпечення хворих в Україні протитуберкульозними препаратами, організації роботи державних установ та громадських організацій у сучасних складних соціально-політичних умовах.

3Під час засідання, члени Національної ради підтримали утворення структурного підрозділу у складі Міністерства охорони здоров’я України для забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері протидії соціально небезпечним захворюванням та виконання функції Секретаріату Національної ради, затверджено План комунікації Національної ради, погоджено встановлення випробувального терміну на 3 місяці для кандидатів у члени Комісії з нагляду Національної ради.

Детальніше з матеріалами цього засідання можна ознайомитися на сайті Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань.

 

http://dssz.gov.ua/index.php/nacionalna-rada/diyalnist-nacrady/2381-28-zhovtnya-2014-roku-zasidannya-natsionalnoji-radi-z-pitan-protidiji-tb-ta-vil-infektsiji-snidu

                                                                                          

                                                     Департамент охорони праці апарату ФПУ