117-20 листопада 2014 р. в м. Тбілісі відбувся міжнародний семінар МОТ/МКП/ВЕРС з охорони праці для профспілок країн регіону на якому основними темами стали: «Безпека на робочих місцях. Роль інспекції праці».

 Крім Грузинських,  в семінарі взяли участь представники профспілок Молдови, України, Білорусії, Росії, Казахстану, Азербайжану, Арменії, Таджикістану і Киргизії. Від Українських профспілок в семінарі взяли участь керівник департаменту охорони праці ФПУ  Юрій Андрієвський і заступник голови первинної профспілкової організації ПАТ «Євраз - ДМЗ ім. Петров-ського»  Олександр Бондарєв.

На відкритті семінару 18 листопада були присутні і виступили з вітальними словами Голова об’єднань профспілок Грузії Іраклій Петриашвілі, представники Уряду, Міністерства праці Грузії. До честі лідера грузинських профспілок він був присутнім на всіх програмних доповідях представників МОТ, МКП і ВЕРС, брав участь в обговоренні цих доповідей, слухав виступи кожного представника профспілок із названих країн   протягом двох днів проведення цього заходу. В своїх виступах Іраклій Петриашвілі розповів про нелегкий шлях становлення Грузинських профспілок у роки незалежності, про нинішні проблеми і завдання та як вони вирішуються. Зокрема він відмітив, що дуже негативно впливає на забезпечення прав працівників у сфері  праці і охорони праці  відсутність відповідної державної інспекції, яка була ліквідована Урядом Грузії у 2006 році. За таких умов, не дивлячись на те, що законодавство в Грузії  після прийняття  нового трудового кодексу стало більш жорсткішим, більшість роботодавців  ухиляються від виконання своїх обов’язків. Порушення наблюдаються особливо по відношенню до працівників, яких компанії приймають на термін до трьох місяців. В цьому випадку трудовий договір не заключається, і роботодавець таким чином  уникає усіх соціальних зобов'язань перед працівником в тому числі і щодо створення для нього безпечних умов праці, відшкодування шкоди, нанесеної в результаті  нещасного випадку на виробництві, а також має зиск від несплати  податку. Під час внесення змін до Трудового кодексу, Грузинські профспілкові обєднання вимагали затвердження в ньому обов’язкового письмового договору з працівником, але законодавці взяли за зразок  європейські директиви, згідно яких  заключення договору з найнятим працівником на термін до 2 місяців є не обов'язковим та приплюсували  до цієї норми в угоду бізнесу ще один місяць.

Як  сказав Іраклій Петриашвілі, в даний час досягнуто домовленості з Урядом Грузії, проводиться спільна підготовча робота і вони мають надію що в 2015 році  буде відроджено у Грузії державну інспекцію праці.

Учасникам семінару були презентовані такі доповіді:

 

-       Підходи і пріоритети ВЕРС; Презентація  мережі з охорони праці країн ННД, її завдань, ресурсів і ролі у зміцненні потенціалу профспілок (Григор Градєв, Виконавчий секретар ВЕРС);

-       Рамочні стратегії МОП, поточна діяльність, трудова інспекція, як поліпшити умови праці через соціальний діалог – підхід МОП(Валентин Мокану, МОП, Москва);

-       Стратегія з охорони праці ЄС, установи і діяльність (Віктор Кемпа, Європейський профспілковий інститут);   

-       Умови праці і трудова інспекція, поточний стан справ (заступник Голови об’єднань профспілок Грузії).

В рамках семінару відбувся круглий стіл: умови праці і трудова інспекція; тенденції в країнах  ННД під час якого представники України виступили з інформаційними повідомленнями щодо відповідних тенденцій в Україні, обмінялися думками щодо шляхів вирішення окремих проблем у сфері охорони праці, зокрема щодо удосконалення роботи з атестації робочих місць, яку на думку більшості присутніх  необхідно робити не тільки за умовами праці а й комплексно оцінювати  існуючі ризики  і на цій основі роботодавець має в першу чергу реалізовувати технічні, правові, санітарно-гігієнічні заходи щодо їх усунення чи мінімізації, а у випадках неможливості обмежити вплив шкідливих і небезпечних   факторів – вирішувати питання пільг і компенсацій. З подібними інформаційними повідомленнями виступали представники всіх країн – учасниць цього семінару. Так представник Молдавії повідомив, що у них прийнято окремий закон про інспекцію праці, підготовлено проект надання технічної допомоги   ЄС в забезпеченні технічних інспекторів профспілок приладами і засобами технічного контролю  гігієнічних параметрів умов праці на робочих місцях. В Таджикістані профспілки систематично проводять конкурси на кращого технічного інспектора. Російські незалежні профспілки піднімають питання вивчення впливу на стан здоров’я людей наночасток  у звязку з щироким поширенням  у виробництві нанотехнологій. Грузинські профспілки виступають за ратифікацію їхнім парламентом Конвенції МОП № 81 про інспекцію праці в промисловості і торгівлі.

Віктор Кемпа зробив цікаві повідомлення про інструменти технічної допомоги та обміну інформацією (TAIEX) Європейської  комісії, як розробити проекти з охорони праці і отримати  від цієї комісії фінансування, та висвітлив ряд інших питань на цю тему.

По закінченню учасники відзначили високий рівень організації проведення міжнародного семінару, подякували організаторам, керівництву і представникам профспілок Грузії  за  надану змістовну інформацію, гостинність,  і побажали один одному успіхів у спільній справі.

  

Керівник департаменту охорони праці

 апарату ФПУ - Юрій Андрієвський

 

2 3 4 5 6