2Департамент охорони праці продовжує методичну співпрацю з профспілковими організаціями та навчальними установами у проведенні семінарів-навчань з питань охорони праці та охорони здоров’я для фахівців різних галузей, представників профспілок з охорони праці та працівників, що проходять планові навчання з охорони праці та підвищення кваліфікації.

На запрошення керівництва Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства Державного агентства лісових ресурсів України 26 лютого цього року проведено за планом 2015 року черговий семінар-навчання за темами: «Психологія безпеки праці. Гігієна праці та виробнича санітарія. Медичне обслуговування працівників на виробництві. Профілактика професійних отруєнь і захворювань», «Надання долікарняної допомоги потерпілим», «Санітарно-побутове обслуговування працівників» для групи з 28 працівників, фахівців з охорони праці, голів профкомів виборних органів первинних профспілкових організацій державних лісогосподарських підприємств різних регіонів України.

Семінари провів завідувач відділу охорони здоров’я – довірений лікар апарату ФПУ Легков В.А.

Під час проведення навчання розглядалися питання законодавства у сфері гігієни праці, застосування Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, Порядку розслідування нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, профілактики виробничого травматизму на виробництві та співпраці з медико-соціальними експертними комісіями, практичні навички надання першої домедичної допомоги постраждалим внаслідок виробничих аварій тощо. Також розглянуто питання реформування державних наглядових органів у сфері охорони праці, санітарно-епідемічного нагляду, статистику професійних захворювань та виробничого травматизму, вплив загальних захворювань на зростання профзахворювань та травматизм, практичні приклади надання домедичної допомоги постраждалим від виробничих аварій та проведення профілактичних медичних оглядів, сучасних поглядів щодо надання домедичної допомоги.

Учасники семінару задавали питання щодо встановлення зв’язку захворювань у працівників з умовами виробництва, методичних матеріалів з надання своєчасної допомоги потерпілим від травматизму, проведення огляду інвалідів праці медико-соціальними експертними комісіями.

Раніше Департаментом охорони праці апарату ФПУ на запрошення керівництва Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва підготовлено та проведено два чергові семінари-навчання на тему «Профілактика професійних ризиків зараження працівників на соціально-небезпечні хвороби (туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити) при виконанні професійних обов’язків» з активістами профспілкової організації працівників охорони здоров'я міських підстанцій швидкої медичної допомоги та медицини катастроф. На зазначених семінарах були присутні 55 профспілковців-медиків. Семінари проводив завідувач відділу охорони здоров’я – довірений лікар ФПУ Легков В.А.

Навчання були спрямовані на поглиблення знань щодо питань нормативно-правового врегулювання першої медичної допомоги працівникам, які отримали травми, небезпечні на інфікування ВІЛ-інфекцією, вірусними гепатитами, послідовності дій медичних працівників щодо реєстрації випадків зазначених виробничих травм, положень законодавства щодо соціальних гарантій постраждалим під час виробничих аварій, статистики захворювань, заходів профілактики поширення соціально-небезпечних (ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити, туберкульоз) та професійних захворювань у сфері праці, застосування засобів індивідуального захисту працівників, заходів охорони праці під час організації надання медичної допомоги тощо.

Основною метою проведення семінарів було підвищення якості розслідувань та належного оформлення виробничих травм на підстанціях Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва випадків травмувань працівників, попередження виробничого травматизму під час виконання службових обов’язків, використання значеної інформації при наданні першої медичної допомоги постраждалим медичними працівниками та під час чергової перевірки знань при проведенні періодичної атестації.

 

Департамент охорони праці апарату ФПУ