118 - 20 травня 2015 року  на базі Академії праці Федерації профспілок  України (18-19 травня), готелю «Братіслава» (20 травня) в рамках проекту технічного співробітництва LO-TCO «Зміцнення потенціалу профспілок ЮВЕ і СНД» , договору між Федерацією профспілок України (ФПУ) та Міжнародною конфедерацією профспілок (МКП) і за підтримки ДП «Редакція журналу «Охорона праці», відбувся семінар-тренінг «Підвищення впливу профспілок на прийняття рішень роботодавцями і урядовими структурами з питань забезпечення безпеки праці і здоров’я працівників» в якому взяли участь технічні (головні технічні) інспектори праці профспілок, інші представники профспілок з охорони праці (від територіальних і всеукраїнських об’єднань, первинних профспілкових організацій), науковці, представники  об’єднань роботодавців, державних органів влади та міжнародні експерти по системам менеджменту у сфері безпеки і гігієни праці.

 Семінар в Академії праці вранці 18 травня відкрив заступник Голови ФПУ Сергій Українець, який охарактеризував нинішній стан справ у сфері охорони праці в Україні, наголосивши на тому, що запроваджений урядом мораторій  на перевірки державними наглядовими органами у цій сфері, призвів до негативних результатів: вперше за останні роки в 2014 році через обмеження повноважень зазначених органів, зросла кількість виробничих травм із смертельним наслідком. Зросли також масштаби правопорушень у сфері праці і це потребує активного реагування як органів державного нагляду так і громадського контролю. Фактично завдяки активній участі профспілок і їх принциповій позиції в процесі реформування вказаних наглядових органів вдалося привести у відповідність з міжнародними нормами положення про новоутворену консолідовану Державну службу праці, вивести її з під  обмежуючої дії  норм  національного законодавства.

        Програма семінару була дуже насичена тематичними доповідями, презентаціями досвіду роботи та результатів досліджень з питань охорони праці.

         Так, доктор технічних наук, професор, міжнародний експерт по системам  менеджмента ISO 9001, 14001, 50001 и OHSAS 18001  Віталій  Цопа цікаво і доступно доповів  про Директиви ЄС та міжнародні стандарти у сфері безпеки та гігієни праці, кращі практики менеджменту і аудиту у зазначеній сфері, про японську ідеологію Кайдзен в досягненні кращих результатів економічної діяльності в т.ч. і охорони праці,  Провідний аудитор сертифікаційного центру «Бюро Веритас» (м.Київ) Олександр  Лисенко розповів про оцінювання ризиків та перехід на  цій основі до управління охороною праці на робочих місцях.

         З великим інтересом  учасники семінару слухали розповідь представника первинної профспілкової організації  ПАО НПЦ Борщагівський ХФЗ Оксани Діденко, яка поділилася досвідом впровадження та забезпечення подальшого функціонування на їхньому підприємстві стандартів OHSAS 18000 – міжнародних  стандартів по створенню ефективної системи управління  виробничою безпекою і охороною здоров’я персоналу.

         Фахівці департаменту охорони праці ФПУ  Юрій Андрієвський, Тетяна Горюн, Валентин Маціяшко і Анатолій Стовбун розкрили перед слухачами  теми, пов’язані  з  діяльністю профспілок у сфері охорони праці, соціальним діалогом на різних рівнях. Учасників семінару було  ознайомлено із змістом підрозділу «Охорона праці» в проекті Генеральної угоди на 2015-2017 роки, який вже узгоджено на рівні відповідних комісій сторін, з результатами роботи  технічної інспекції праці  профспілок у 2014 році і завданнями,які стоять перед нею на найближчу перспективу.

       За  багаторічну плідну працю в профспілках, високий професіоналізм. Значний особистий внесок у справу захисту трудових прав членів профспілок та з  нагоди 97 річниці утворення в Україні інспекції праці (18 травня) рішенням Президії ФПУ  7  технічних (головних технічних) інспекторів праці  профспілок нагороджено Почесними грамотами ФПУ:

Вербицького Олександра Петровича – головного технічного інспектора праці Федерації профспілок Житомирської області;

Горюн Тетяну Михайлівну – головного спеціаліста – технічного інспектора праці департаменту охорони праці ФПУ.

Калюжного Сергія Анатолійовича – головного технічного інспектора праці Федерації профспілок Черкаської області;

Маціяшка Валентина Аполлінарійовича – заступника керівника департаменту охорони праці – керівника управління технічної інспекції праці ФПУ;

Могильовського Володимира Олексійовича – головного технічного інспектора праці Ради профспілок Івано-Франківської області;

Шабанова Олексія Юрійовича – технічного інспектора праці ЦК профспілки авіапрацівників України;

Якібчука Василя Васильовича – начальника управління охорони праці та здоров’я – головного технічного інспектора праці Київської міської ради профспілок.

Завідувач відділом охорони здоров’я – довірений лікар департаменту охорони праці ФПУ Легков Віталій Анатолійович  нагороджений нагрудним знаком ФПУ «Профспілкова відзнака».

       Нагороди  були вручені  керівником  департаменту охорони праці ФПУ (Юрій Андрієвський)  під час проведення семінару 19 травня.

         Протягом дня 20 травня, учасники семінару  повним складом взяли участь в Національній науково-практичній конференції «Управління ризиками в системах менеджменту охорони праці і промислової безпеки (готель Братіслава) де прослухали  12  тематичних доповідей які були здійснені науковцями, вітчизняними і зарубіжними міжнародними експертами в сфері управління безпекою праці,  представниками Держпраці, окремих  підприємств і компаній.

          По завершенні, всі учасники семінару отримали сертифікати та матеріали доповідей і презентацій записані на компакт-дисках.

 

 

                                         Департамент охорони праці апарату ФПУ

2 3 4 5 6 7 8 9 10