IMG 3727

Днями у м. Києві проведено семінар на тему: «Організація діяльності Державної служби України з питань праці», ініційований на прохання соціальних партнерів Національним координатором МОП в Україні за участі Державної служби України з питань праці.

У семінарі взяли участь Національний координатор МОП в Україні С. Савчук, заступник міністра соціальної політики України В. Ярошенко, голова Державної служби України з питань праці Р.Чернега, заступник Голови Федерації профспілок України С.Українець., директор департаменту соціальної політики Федерації роботодавців України Ю.Кузовой.

Міжнародні інституції на семінарі представляли Луз-Вега Марія (Офіс МОП для країн Європи і Середньої Азії), Пінтадо Нунеш Жоакім (експерт з питань адміністрації праці /інспекції праці МОП), Еріка Мартін (департамент міжнародних трудових норм МОП), Скварек Пьотр (заступник директора регіональної інспекції праці, Люблін, Польща), Джеймс Самнер (Європейське агентство з безпеки та гігієни праці (EU-OSHA).

GOL 0201

Учасники семінару, серед яких були правові та технічні інспектори праці ФПУ та її членських організацій, представники інших об’єднань профспілок, державні інспектори праці та науковці, ознайомилися з керівними принципами МОП, що лягли в основу розбудови системи інспекції праці в Україні; з особливостями Положення про Державну службу України з питань праці; з порівняльними практиками систем інспекції праці європейських країн, зокрема з досвідом Польщі; визначилися з основними настановами побудови відносин інспекції праці із іншими установами системи адміністрації праці та соціальними партнерами.

Під час жвавого обговорення учасники обмінялися думками щодо проблемних питань розбудови Державної служби України з питань праці, надали конструктивні пропозиції стосовно організації її ефективної роботи.

Основною темою обговорення стала необхідність принципових змін на ринку праці, а саме – подолання масових порушень трудових прав, оскільки понад 4 мільйона українців працюють нелегально, без офіційного оформлення трудових відносин, кожна третя гривня заробітної плати виплачується «в конвертах». Для виправлення ситуації необхідно, щоб повноцінно запрацювала державна інспекція праці, інспектори могли вільно, без додаткових дозволів перевіряти роботодавців, мати безперешкодний доступ до робочих місць, документів та посадових осіб, як цього вимагають конвенції МОП.

IMG 3850

Нагадаємо, що саме питання відновлення вільного доступу державних інспекторів праці до робочих місць стало предметом колективного трудового спору між ФПУ та Кабінетом міністрів України, в даний час воно розглядається примирною комісією.

З урахуванням результатів обговорення під час семінару, а також рекомендацій міжнародних експертів щодо забезпечення відповідності державного нагляду і контролю в Україні у сфері праці вимогам Конвенції 1947 року про інспекцію праці (№81) та Конвенції 1969 року про інспекцію праці в сільському господарстві (№129), ролі розпочато роботу з підготовки заходів технічної допомоги Україні з боку МОП.

Департаменти правового захисту

та охорони праці апарату ФПУ