54dbc3c4c5728

 

30 червня ц.р. в приміщенні Укрінформу відбувся круглий стіл на тему:«Проблеми дотримання прав професійних спілок в контексті права на свободу асоціацій», організований Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ).

 

У роботі круглого столу взяли участь працівники та правозахисники УГСПЛ, представники національних профспілкових об’єднань, незалежних профспілок та громадських організацій. Від ФПУ у заході брали участь заступник Голови ФПУ Сергій Українець та заступник керівника Правової та технічної інспекцій профспілок – головний правовий інспектор праці Ірина Сидоряк.

Організаторами круглого столу було презентовано дослідження УГСПЛ на тему «Проблеми дотримання прав професійних спілок у контексті права на свободу асоціацій» (додаються), у якому досліджено право на свободу асоціацій у документах міжнародних організацій; здійснено аналіз практики Європейського суду з прав людини стосовно дотримання прав профспілок у контексті права на свободу асоціацій; розкрита специфіка відображення міжнародних стандартів щодо захисту права об’єднуватися у професійні спілки у законодавстві та судовій практиці України; розглянуті проблемні питання реалізації профспілкових прав.

Учасники круглого столу одностайно погодилися з тим, що питання реалізації прав профспілок та їх порушення не знижує в Україні своєї гостроти. 

Аналітик УГСПЛ Алла Блага, зазначила, що згідно з глобальним індексом Міжнародної конфедерації профспілок, Україна віднесена до 5 категорії, тобто до країн, де відсутні гарантії прав профспілок. За її словами, суттєвою проблемою, з якою стикаються профспілки, є дискримінація та тиск на профспілкових активістів. Щорічно реєструються порушення прав профспілок та їх об'єднань щодо забезпеченості зайнятості населення, а також проблеми, пов'язані з веденням діалогу та соціальним протестом, в тому числі права на страйк. 

Програмний директор УГСПЛ Максим Щербатюк наголосив, що прописані в законодавстві гарантії захисту прав профспілок та профспілкових діячів в реальності часто не спрацьовують і завданням правозахисників є забезпечення захисту профспілкових активістів для того, щоб вони справді могли здійснювати свою діяльність.

Одним з таких ефективних механізмів захисту він назвав звернення до Європейського суду з прав людини.

В ході обговорення результатів дослідження виступив Сергій Українець, який звернув увагу на особливу важливість його проведення в умовах тотального наступу на профспілкові права в Україні.

У своєму виступі він, зокрема, дав характеристику сучасному стану соціально-економічних відносин, окреслив основні завдання профспілок в таких умовах; підкреслив особливе значення колективних договорів угод

та роль профспілок в їх укладенні. Також було наведено найбільш поширені приклади порушень профспілкових прав: втручання у статутну діяльність профспілкових організацій; спротив роботодавців перерахуванню профспілкових внесків; переслідування активістів; обмеження доступу профспілкових інспекторів праці до робочих місць працівників; обмеження права на членство у профспілках та на страйк.

Окрему увагу Сергій Українець приділив питанню організації громадського контролю профспілок за дотриманням права працівників на об’єднання та захисту трудових прав; згадав про правові інструменти, які необхідно використовувати профспілковим організаціям у своїй роботі. Наголосив на важливості участі профспілок у конституційному процесі з метою представництва прав та інтересів трудящих під час підготовки змін до Основного Закону; про основні позиції, які відстоюються представниками ФПУ в робочій групі Конституційної комісії; про необхідність внесення змін до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

На завершення Сергій Українець зазначив про необхідність консолідації зусиль профспілок та правозахисних організацій з метою ефективного захисту конституційних прав і свобод.

Ірина Сидоряк поінформувала присутніх про можливість участі профспілок та правозахисних організацій у роботі Робочої групи з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина Конституційної комісії.

Повну трансляцію круглого столу та виступ Українця С.Я. можна знайти на сайті Укрінформу за адресою:

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/2069334

 

МАТЕРІАЛИ ДОСЛІДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ГЕЛЬСІНСЬКОЇ СПІЛКИ

 

 

Правова та технічна інспекції праці профспілок