IMG 6542

 

Відповідно до плану роботи Держпраці на 2016 рік 24-25 лютого 2016 року у приміщенні Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області проведено семінар-нараду «Про підвищення ефективності здійснення заходів державного нагляду на підприємствах агропромислового комплексу та у соціально-культурній сфері».

 

У заході взяли участь керівники Державної служби України з питань праці, представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного агентства лісових ресурсів України, Федерації профспілок України, посадові особи територіальних управлінь Держпраці, представники профільних періодичних видань, представники сільськогосподарських підприємств.

 Відкрив семінар-нараду заступник директора Департаменту – начальник відділу нагляду в агропромисловому комплексі та у соціально-культурній сфері Департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Держпраці Микола Радіонов. У своєму  виступі він окреслив пріоритетні напрями діяльності у 2016 році щодо попередження виробничого травматизму, розповів про особливості здійснення наглядової діяльності та проведення превентивних заходів органами Держпраці у зазначених галузях у сучасних умовах, ознайомив присутніх з динамікою рівня виробничого травматизму у розрізі регіонів України.

 Представники Управлінь Держпраці – знайомили присутніх із власними напрацюваннями у сфері попередження виробничого травматизму в агропромисловому комплексі та у соціально-культурній сфері. На конкретних прикладах нещасних випадків розглянуто проблемні питання, що виникають у цьому напрямі роботи.

 Від Федерації профспілок України у роботі семінару прийняв участь заступник керівника департаменту правової роботи і охорони праці Маціяшко Валентин Аполлінарійович. У своєму виступі він звернув увагу учасників заходу щодо порядку проведення спеціальних розслідувань нещасних випадків, правильності оформлення і своєчасності подання відповідних документів. Участі представників профспілок у розслідуванні нещасних випадків, недопущення безпідставного звинувачення потерпілого у скоєнні нещасного випадку, чи не пов’язання випадку з виробництвом. 

 Так, на прикладі реального нещасного випадку було проведено невеликий практикум, під час якого присутнім пропонувалося розв’язати ті чи інші проблемні питання, пов’язані з проведенням розслідування. Також учасники семінару-наради мали нагоду поставити представникам Держслужби та профспілок питання, обговорити актуальні юридичні та організаційні аспекти проведення спеціальних розслідувань. 

 Присутніми обговорювалися питання співробітництва між профспілковими органами та Управліннями Держпраці задля створення безпечних умов праці, розглядалися нагальні проблеми організації наглядової діяльності на підприємствах із зберігання та переробки зерна.

 Під час дискусій обговорено та спільно з представником профспілок Чернігівської області надано пропозиції до проекту нового «Положення проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві».

 Учасники відвідали підприємство де запроваджено міжнародна система безпеки праці ISO 9001 завдяки якій протягом 2750 днів на підприємстві не було жодного нещасного випадку.

 Підсумки роботи семінару підвів Голова Державної служби з питань праці України Чернега Роман Тарасович, який наголосив,  що подібні заходи завжди відбуваються в атмосфері плідної співпраці з профспілками, тому мають ефективність та продуктивну дієвість:

 «Якщо і керівництво, і працівники підприємств будуть відповідально і сумлінно ставитись до охорони праці на своєму робочу місці, то рівень травматизму значно зменшиться. Це, в свою чергу, надасть можливість Держпраці більше приділяти уваги превентивно-роз’яснювальній діяльності», – акцентував Роман Чернега.

В.Копиш,

Центр освіти дорослих "Перспектива"

 Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області

за матеріалами прес-служби Управління Держпраці у Чернігівській області

 

IMG 6546

 

IMG 6551

 

3

 

IMG 6639

 

2