Bilopillya 5

 

Про це заявив на засіданні Уряду 10 березня представник профспілок – керівник СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

Змінами до відповідної постанови Кабінету Міністрів України працівникам територіальних органів Держпраці пропонувалося підвищити посадові оклади на 25%, але лишити ці посадові оклади такими, які вони були встановлені ще в 2006 році!

Зокрема, оклад державного інспектора з охорони праці становить 570 грн., державних гірничотехнічних інспекторів – 750 грн., головного технічного інспектора – 970 грн.

 

У профспілок це викликало обурення!

З одного боку це незаконно, тому що відповідно до законодавства про оплату праці, прожитковий мінімум, та згідно із Конституцією – жоден працівник не повинен отримувати зарплату меншу, ніж гарантований державою прожитковий мінімум, який наразі для працездатних осіб становить 1378 грн.

З іншого боку, як можна собі уявити роботу державних гірничотехнічних інспекторів, які здійснюють нагляд за охороною праці на вугільних шахтах і рудниках із підземними роботами, на підприємствах із розвідки, видобутку та переробки уранових руд, атомних електростанціях і дослідних ядерних реакторах, щоденно ризикуючи власним життям і здоров’ям, і отримують таку мізерну зарплату?!

- Це не тільки аморально, а навіть злочинно, - зазначив Г.Осовий. - Навіщо так принижувати гідність людей? – запитує він. І це робиться під час масштабної кампанії по боротьбі з корупцією. А чи не стане така ганебна зарплата причиною не виконувати належним чином державницьку наглядову функцію і чи не вплине це на об’єктивність і вимогливість державного інспектора при проведенні інспектування? - А може це політика на знищення інспекції?

Запитання профспілок лишилися не почутими і відповідна постанова була ухвалена.

 

Також Уряд затвердив бюджет Пенсійного Фонду України на 2016 рік.

У зв’язку із зниженням надходжень від збору ЄСВ різко впали надходження не тільки до ПФ, але до фондів соціального страхування.

Так, цього року від ЄСВ до ПФ заплановано зібрати лише 105 млрд. (з 256 млрд., необхідних для забезпечення пенсійних виплат у 2016 році). Решта має бути до фінансована з Держбюджету, 1,5 млрд. - знімається з Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності, що викликає заперечення профспілок, тому що недофінансування фондів вже тягне за собою затримки виплат по лікарняним, здійснення інших виплат, при цьому зниження ЄСВ так і не вплинуло на підвищення зарплат, як це обіцяв Уряд.

 

Прес-центр ФПУ