ФОТО 2 DSC 0720

 

Для профактиву Київської області сфери АПК було реалізовано дводенний семінар-тренінг з питань охорони праці: «Охорона праці та захист профспілкових прав працівників сфери АПК».

 

Захід відбувся у рамках співпраці Київської обласної профспілки працівників АПК, ЦК Профспілки працівників АПК, Управління з питань праці Головного управління Держпраці у Київській області, Правової і технічної інспекції праці апарату ФПУ, Фонду ім.Фрідріха Еберта в Україні.

35 представників області, які займаються питаннями охорони праці або працюють інспекторами праці на підприємствах, є керівниками первинних організацій або членами профкомів зібралися в залі готелю «Експрес» для отримання знань щодо новацій у сфері охорони праці і отримання практичних рекомендацій щодо додержання законодавства в цій сфері.

 

Шаботинський Валентин Володимирович, начальник Управління з питань праці Головного управління Держпраці у Київській області разом із Андрієвським Юрієм Захаровичем, керівником Правової і технічної інспекції праці апарату ФПУ, Баришевою Катериною Олександрівною, головою Київської обласної профспілки працівників АПК, відкривали семінар.

 

ФОТО 4 DSC 0761

 

Основні питання, які розглядалися протягом навчального часу: сучасний стан умов, безпеки праці, виробничого травматизму і професійної захворюваності в Україні та основні напрями роботи профспілок з цих питань; сучасний стан охорони праці на підприємствах АПК: основні проблеми та шляхи їх вирішення; порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці; отримання пільг і компенсацій та дотримання законодавства з охорони праці; сучасні вимоги щодо побудови та впровадження систем управління охороною праці; роль і місце соціального діалогу щодо регулювання трудових відносин та захисту прав працівників у сфері охорони праці; практика вирішення питань охорони праці через регіональні та галузеві угоди, колективні договори; формування розділу «Охорона праці» в колективному договорі з урахування вимог міжнародних актів, ратифікованих Україною; зобов’язання України відповідно до Угоди про асоціацію Україна – ЄС щодо забезпечення гідної праці, покращення рівня забезпечення охорони здоров’я та безпечних умов праці, адаптації національного законодавства до законодавства ЄС; європейські директиви в галузі охорони праці та ін.

Перший день працювали інтенсивно, серед лекторів із аудиторією працювали: Дяченко Денис Костянтинович – головний державний інспектор відділу експертизи умов праці Головного управління Держпраці у Київській області; Красножон Роман Петрович – начальник відділу гігієни праці Управління з питань праці Головного правління Держпраці у Київській області. Від Федерації профспілок України: Андрієвський Юрій Захарович і Горюн Тетяна Михайлівна – фахівці Правової і технічної інспекція праці апарату ФПУ.

 

ФОТО 6 DSC 0776

 

Другий день учасників вітали: Тягай Микола Петрович – заступник начальника відділу нагляду в АПК та СКС Департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах з підвищеної безпеки Держслужба з питань праці Головного управління Держпраці у Київській області; Сидоряк Ірина Георгіївна – заступник керівника Правової і технічної інспекції праці апарату ФПУ, головний правовий інспектор праці.

На замітку: агропромисловий комплекс в Україні займає перше місце за кількістю смертельних випадків в Україні; третє – за показником загального травматизму.

Найвищий рівень виробничого травматизму спостерігався серед працівників віком від 40 до 49 років. А от причинами нещасних випадків є:

-         порушення технологічного процесу, трудової та виробничої дисципліни, вимог безпеки при експлуатації транспортних засобів;

-         незадовільне утримання і недоліки в організації робочих місць;

-         незадовільна організація виконання робіт;

-         невикористання засобів індивідуального захисту.

 

ФОТО 1 DSC 0702

 

Але перш за все, головна причина нещасних випадків на виробництві - є особиста безвідповідальність працівника.

 

Майже всі спікери акцентували увагу учасників на тому, що охорона праці – це захищене життя і здоров’я на робочому місці, але кожен працівник особисто має розуміти свою відповідальність за безпеку і здоров’я. А от профспілковий комітет має сприяти інформуванню, попередженню і розв’язанню таких випадків на підприємствах.

Навродський Костянтин Сергійович, керівник Центру соціальних послуг, також завітав на семінар та розповів про діяльність Центру і його нові можливості для членів профспілок.

 

Наприкінці семінару всі учасники отримали відповідні сертифікати за підписом Директора Представництва Фонду ім. Ф.Еберта в Україні і Голови Профспілки працівників АПК України.

 

ФОТО 5 DSC 0736ШАБОТИНСКИЙ

 

Київська обласна профспілка працівників АПК