DSC01787

 

 

Ось і промайнув рік від початку реалізації дансько-українського проекту. Пролетів швидко і стрімко, немов свіжий весняний вітер, який надихнув профспілкову буденність для усіх його учасників цікавими зустрічами, новими знаннями та перспективами. А головне – розумінням того, що позитивні зміни у профспілках вкрай потрібні, неминучі та  розпочалися уже сьогодні. І всі, хто причетний до проекту відчувають свою значну роль, повсякденну відповідальність та глибокий внесок у ці позитивні перетворення.

Керівний комітет дансько-українського проекту створено для прийняття основних рішень та постійного моніторингу за ходом його реалізації.

Цього разу засідання відбулося 20 квітня 2016 р. у м. Києві під головуванням Віталія Дубіля, голови Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок. Партнер з данської сторони Йонас Девантьєр взяв участь у засіданні комітету у Skype-режимі. У засіданні також взяли участь Віктор Іванкевич – заступник Міністра соціальної політики, Олександр Шубін – секретар НТСЕР, Вікторія Буяшенко – ректор АПСВТ, Людмила Остапенко – керівник профільного департаменту апарату ФПУ.

Звітуючи в цілому про хід реалізації проекту з квітня 2015 по квітень 2016 року, керівник Центру з реалізації проекту Валентина Шевченко зазначила, що на цьому етапі учасниками пройдено базовий рівень навчання на 6 семінарах за методикою 3F та отримано відповідні сертифікати. А у березні цього року учасники першої молодіжної групи розпочали новий етап підготовки –3-й семестр, особливістю якого є те, що навчання проводять уже наші вітчизняні тренери. Кожному тренеру учасники надали оцінку у формі анонімного анкетування, що дозволить удосконалити навчальний процес у майбутньому та підвищити вимоги до викладацького складу.

Крім того, з упередженням запланованого графіку учасниками проекту проведено на місцях понад 16 регіональних заходів, зокрема 10 одноденних, 4 триденних пілотних тренінги та 2 місцевих заходи, здійснено понад 10 агітаційних візитів на підприємства для створення нових первинок, розроблено низку методичних рекомендацій для організації навчання, підготовлено та розміщено у профспілкових ЗМІ понад 105 публікацій.

Під час навчальних семінарів вносилися пропозиції до проекту Стратегії модернізації та Статуту ФПУ, удосконалення профспілкової освіти, які узагальнено Центром та подано до ФПУ. Вони стосувалися: формування сучасної профспілкової ідеології, створення профспілкової політичної партії, об’єднання споріднених профспілок, оптимізації їх організаційних структур, обов’язкового розвитку системи профспілкового навчання та його централізованого фінансування. Взагалі із 30 пропозицій до Стратегії враховано 23.

Завдяки активній участі в реалізації дансько-українського проекту:

20 його представників - делегати З’їзду ФПУ, 12 осіб делеговано до складу Ради ФПУ, Віталій Бабич очолив Контрольно-ревізійну комісію ФПУ, Олександр Давиденко обраний до складу Статутної комісії ФПУ.

Завдяки Проекту значно посилився вплив активних профспілкових представників на прийняття рішень ФПУ, оскільки серед його учасників 3 голови регіональних профоб’єднань, 4 заступника керівників Всеукраїнських профспілок, зокрема Валерій Черниш очолив Об’єднання профспілок Луганської області, а Петро Древаль – Донецької.

Є певні зрушення й у молодіжній складовій профспілкового руху. Так, до складу Молодіжної ради ФПУ делеговано 4 учасника проекту, у т.ч. Тетяна Бувайлик обрана до складу її Виконкому. І не випадково, що до складу Ради ФПУ увійшло 16 молодих осіб, що у 4 рази більше від попередньої кількості.

Серед завдань на I-півріччя 2016 р., затверджених Комітетом основними стануть:

-  здійснення дослідження «Стан та перспективи розвитку соціального діалогу на регіональному рівні» (керівник творчого колективу – Віктор Іванкевич);

-   проведення Національної конференції «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці в Україні», яка відбудеться на початку літа у Новомосковську;

-   проведення Міжнародного семінару «Соціальні медіа та профспілки» за участю представників Данії, Білорусі, Молдови та України;

-  проведення 2-х навчальних семінарів для другої та третьої групи учасників проекту у Луцьку та Львові відповідно, в яких викладачами-тренерами будуть українські фахівці.

Віталій Дубіль та Йонас Девантьєр разом зі своїми колегами високо оцінили плідну та активну діяльність команди з реалізації проекту, яка гарно справилася з поставленими завданнями. Йонас Девантьєр запропонував після внесення певних уточнень схвалити річні творчий та фінансовий звіти з реалізації проекту.

Жвава дискусія та коментарі експертів відбулися під час обговорення питання про хід дослідження «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці в Україні», який презентувала Вікторія Буяшенко. У 2015 на жаль, не вдалося провести дослідження у визначені строки. Керівний комітет у січні 2016 р. прийняв рішення призупинити хід дослідження до проведення VII З’їзду ФПУ. Після З’їзду у складі творчого колективу відбулися зміни і дослідження доопрацьовується з урахуванням висловлених зауважень. Творчий колектив практично завершує цю роботу та презентує попередні результати під час круглого столу 6 травня.

Реалізація проекту, як і будь-який процес, має свої досягнення та певні складнощі. Часом ситуація та людський фактор вносять свої корективи у хід його реалізації. Проте головне – виносити корисні уроки на майбутнє, робити аналіз власних помилок, а особливо – досягнень. Це і є глибока солідарність та найголовніше у досвіді, яким ми ділимося один з одним…

 

Центр з реалізації дансько-

українського проекту

 

DSC01782

 

DSC01780