dity01

 

 

Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей – свято радості та одвічної надії, адже саме в дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань, прагнемо, щоб вони росли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край.

Цей день покликаний привернути увагу світової спільноти до проблем охорони здоров’я дітей, боротьби з експлуатацією дитячої праці, прав дитини на освіту та дозвілля.  

Профспілкові організації  України прагнуть створити дітям достойні умови для повноцінного розвитку та відпочинку. Адже діти – наше майбутнє, а значить – майбутнє України. І саме від нас, дорослих, залежить, яким буде становлення маленької людини, та як складеться її доля.

Федерація профспілок України, профспілкові організації підприємств, установ, організацій різних форм власності разом із їхніми керівниками традиційно опікуються оздоровленням дітей їхніх працівників, співпрацюючи при цьому з обласними державними адміністраціями у складі штабів з дитячого оздоровлення. Адже органи державної влади та місцевого самоврядування здійснюють оздоровлення переважно пільгових категорій дітей (сиріт, малозабезпечених, батьки яких загинули в АТО, тощо).

В даний час не сприяють дитячому оздоровленню зростання вартості путівок через подорожчання продуктів харчування, медикаментів та тарифів на комунальні послуги  та газ, зростання вартості електроенергії а також занепад оздоровчих закладів більшості підприємств та організацій, внаслідок фінансової скрути підприємств, більшість з них потребує значних фінансових вкладень.

Вартість одного дня перебування дитини в оздоровчому таборі на Київщині  коливається від 270 до 400 гривень при середній зарплаті батьків у березні 2016 року 160 гривень по Київській області та 270 гривень – у місті Києві.

Особливо болісно ця ситуація вдарила по дітям працівників бюджетної сфери, агропромислового комплексу, де заробітна плата низька. Адже в бюджетних установах немає такої статті фінансування, як витрати на дитяче оздоровлення.

Федерація профспілок України та її членські організації неодноразово вимагали від органів державної влади:

- вирішення питань відновлення часткового фінансування за рахунок коштів соціального страхування з тимчасової втрати працездатності придбання путівок до дитячих закладів оздоровлення або компенсація часткової вартості харчування та культурно-оздоровчих заходів;

- відновлення раніше діючої пільги стосовно звільнення від сплати земельного податку дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів усіх форм власності;

- надання дитячим закладам оздоровлення та відпочинку, які перебувають у власності профспілок можливості оформлення права власності на землю.

У підростаючого покоління повинно бути щасливе дитинство, і за це маємо відповідати ми, дорослі, тому турбота про дітей, захист їхніх прав повинен стати одним з найголовніших наших обов’язків перед суспільством.

Впевнені, що разом ми зробимо все від нас залежне для того, аби захистити наших дітей від гіркоти розчарувань та зневіри у майбутнє. Давайте створимо для них щасливий світ, у якому ніколи не буде жорстокості, сліз та страждань, зігріємо їх теплом свого серця та батьківського ласкою.

Закликаємо усіх сьогодні й кожного наступного дня зігрівати теплом і любов’ю кожне дитяче серце, об’єднувати зусилля заради майбутнього, і тоді маленькі громадяни виростуть достойними людьми й неодмінно стануть гордістю України.

 

 

 

Департамент профспілкового руху

та зв’язків з громадськими організаціями ФПУ