DSC02937

 

 

З  05 по 09 вересня 2016 року на базі готельно-навчального комплексу "Гетьман" Об'єднання профспілок Львівщини відбувся четвертий семінар для учасників 1-ї групи дансько-українського проекту за участі українських профспілкових тренерів Світлани Задорожної та Ірини Глушко.

Тематика була побудована, щоб за 5-денний термін охопити найактуальніші питання підготовки молодих профспілкових лідерів.

Світлана Задорожня розпочала навчальну сесію темою "Стратегічне планування діяльності профспілкових організацій". Формування стратегічних планів сьогодні є одним із першочергових етапів діяльності профспілок, яким часто доводиться зіштовхуватись як із зовнішніми, так і внутрішніми загрозами.

У сучасних динамічних умовах, процес вироблення стратегії у профспілкових організаціях дозволить передбачити шляхи їх розвитку у майбутньому, визначити сильні та слабкі сторони, загрози та можливості, чітко розподілити обов'язки та ресурси для підвищення ефективності діяльності.

Також Світлана Задорожня запропонувала до розгляду тему "Формування ефективних профспілкових команд (team-building)", адже розробка стратегічних планів, впровадження змін, неможливі без ефективної команди. Сучасним профспілкам для того, щоб вчасно реагувати на виклики часу, потрібні люди, які володітимуть не лише потрібними навичками і вміннями, досвідом і особистими якостями для виконання певного завдання. Це колектив людей у яких має бути конкретна мета та завдання. Вони мають бути більш мобільні, гнучкі, швидко реагувати на зміни середовища.

Процес формування команди досить нелегкий. Ефективна команда складається з правильно підібраних учасників. Для того, щоб створити високоефективну команду, необхідно враховувати можливості працівників, їх кваліфікацію та досвід, а також бажання працювати в команді.

Одним з інструментів відбору членів команди може слугувати тест доктора психологічних наук Р.М.Белбіна, який дозволяє виявити сильні і слабкі сторони співробітників з точки зору командних ролей. Р.М.Белбін розглядає команду, як взаємодію 9 типів ролей: реалізатор, координатор, творець, генератор ідей, дослідник, експерт, дипломат, виконавець, фахівець. Правильна оцінка рис особистості працівника допоможе формуванню ефективної команди. Успіх командної роботи залежатиме від збалансованості складу команди, правильно спланованих ресурсів і вмотивованості працівників.

Особливо цікавим для мене був тренінг Ірини Глушко "Психологічні аспекти ведення переговорів". Профспілковим лідерам доводиться вступати у переговори з роботодавцями щодо укладання колективних договорів і угод. Для того, щоб успішно вести переговори, необхідно володіти відповідною інформацією, адже переговори є складним процесом, до якого потрібно ретельно готуватися.

Готуючись до них, необхідно розробити стратегію та тактику їх ведення. У процесі переговорів слід особливу увагу звертати на сприйняття, емоції, спілкування, манеру поведінки, враховувати інтереси партнерів та їх бачення проблеми, ставлення до переговорів, рівень їх культури та багато іншого.

Успішне ведення переговорів багато в чому залежить від дотримання партнерами таких етичних норм і принципів, як точність, чесність, коректність і такт, уміння вислухати тощо.

Під час семінару усі учасники мали змогу потренуватися у ролі переговорників, проявити та розвинути свої якості.

Профспілкові лідери повинні добре володіти майстерністю публічного виступу, тому під час розгляду теми "Ораторська майстерність та публічні виступи" Ірина Глушко висвітлила ряд ключових питань, а саме: як будувати тактику виступу, триматися перед аудиторією, знімати напруження перед виступом, вміти володіти голосом, інтонацією, мімікою, жестами тощо.

 

На мою думку, семінар пройшов на високому рівні, заняття були цікавими та пізнавальними, усі тренери докладали максимум зусиль. Особисто я зрозуміла, що успіх профспілкової діяльності залежить від кожного з нас, від особистих, професійно-ділових якостей і здібностей колективу, який об'єднавшись, зможе вирішити практично будь-які проблеми людини праці.

 

Тетяна Бувайлик,

 учасниця першої групи дансько-українського проекту

 

DSC03358