0 k  527535398665642

Федерація профспілок України докладає значних зусиль для відновлення часткового фінансування дитячого оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Зокрема, 1 червня 2016 року, у День захисту дітей, на засіданні Уряду Голова ФПУ Григорій Осовий запропонував ініціювати прийняття Верховною Радою України законопроекту № 2245 щодо відновлення санаторно-курортного лікування як працівників, так і їхніх дітей, який, на переконання профспілок, потрібно терміново ухвалити. Аналогічні пропозиції вносилися представниками ФПУ і на засіданнях урядових комітетів та Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молоді та спорту.

У жовтні ц.р. під час підготовки проекту Державного бюджету України на 2017 рік ФПУ звернулася з листом до Міністерства соціальної політики України, як головного органу виконавчої влади з формування та реалізації державної політики у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, щодо підтримки з цього питання.

Федерація профспілок України звернула увагу міністерства на той факт, що за останні 2 роки кількість оздоровлених дітей зменшилася, а їхня захворюваність збільшується. Так, у 2015 році профспілками було оздоровлено 276 тис. дітей працівників, що на 90 тис. менше, ніж у 2014-му, у 2016 році ця цифра є ще меншою.

Основним чинником зменшення кількості оздоровлених дітей було скасування Урядом у грудні 2014 року санаторно-курортного лікування та оздоровлення. Адже в попередні роки за рахунок коштів Фонду соціального страхування фінансувалося харчування в закладах дитячого оздоровлення, а профспілки разом з роботодавцями могли надавали працівникам фінансову допомогу, що дало змогу батькам оздоровити дітей за пільговою ціною путівки (10–15% повної вартості). Наприклад, у 2013 році за рахунок коштів соціального страхування було оздоровлено 360 тис. дітей.

Нині більшість батьків, особливо тих, які працюють у бюджетній сфері, фінансово неспроможні придбати путівку на оздоровлення своєї дитини через низький рівень заробітної плати (близько 4 тис. грн). Таку суму їм потрібно витратити на придбання оздоровчої путівки на 2–3 тижні лише для однієї дитини.

Тому, на думку профспілок, існує нагальна потреба виправити помилку попереднього Уряду, за пропозицією якого було скасовано фінансову підтримку дитячого оздоровлення Фондом соціального страхування та збільшено навантаження на дитячі оздоровчі заклади через запровадження додаткових податків та зборів, розміри яких встановлюють нині місцеві органи влади (наприклад, податок на землю та нерухоме майно). Нині у Верховній Раді України перебуває законопроект № 2245 щодо відновлення санаторно-курортного лікування як для працівників, так і їхніх дітей.

Так само було скасовано фінансування фізичного виховання за рахунок коштів Фонду соцстрахування в дитячо-юнацьких спортивних школах, що призводить до їх занепаду. Вкотре державою порушено права дітей на зміцнення їхнього здоров’я засобами фізичної культури і спорту та розвитку рухової активності, адже заняття спортом у приватних школах та гуртках стають недоступними через фінансову неспроможність батьків оплатити їх.

Крім того, на думку профспілок, держава не зацікавлює власників підприємств до збереження і розвитку оздоровчих закладів, як неприбуткового активу (ці заклади задіяні 3 місяці на рік, а витрати на їх утримання потрібно нести протягом усього року), та з 2015 року не надає їм жодних преференцій, зокрема податкових, на утримання соціальних об’єктів.

На переконання Федерації профспілок України, держава має компенсувати у Державному бюджеті 2017 року втрати дитячим оздоровчим закладам через скасування для них видатків з Фонду соціального страхування України або прийняти рішення про відновлення такого фінансування.

На звернення Федерації профспілок України 17 листопада 2016 року отримано відповідь від Мінсоцполітики з поясненням, що кошти, які застраховані особи сплачують до Фонду соціального страхування України, не можуть витрачатися на оздоровлення дітей застрахованих осіб, бо це не є страховим випадком. Разом з тим, міністерство повідомило, що в проекті Державного бюджету України передбачено 141 млрд грн видатків з Фонду соціального страхування України для покриття дефіциту Пенсійного фонду України для забезпечення виплат пенсій, надбавок та підвищень до пенсій. (Повний текст відповіді публікується в оригіналі - стор1., стор. 2).

Федерація профспілок України й надалі докладатиме всіх можливих зусиль для створення належних умов діяльності дитячих оздоровчих закладів та оздоровлення дітей працівників підприємств, установ, організацій.

Департамент профспілкового руху та

зв’язків із громадськими організаціями