WP 20161220 10 22 05 Pro

 

У сучасних складних політичних та соціально-економічних умовах значно зростає роль профспілок як найбільш ефективного представника законних прав та інтересів працюючої людини, який неухильно відстоює принципи соціальної справедливості, відповідальності влади та роботодавців перед працівниками.

 Тому сьогодні на професійні спілки та їх актив покладають свої сподівання та очікування вирішення найактуальніших та гострих проблем мільйони членів профспілок, простих громадян України. Про це говорили учасники виїзного засідання Президії Федерації профспілок України, що відбувається 20 грудня у профспілковому санаторію «Україна» (м. Ворзель, Київська область). Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. В заході також взяли участь народні депутати України, заступники Голови ФПУ Євген Драп’ятий, Володимир Саєнко.

 

Під час засідання було обговорено низку актуальних та важливих питань зокрема «Про подальші дії ФПУ та членських організацій на забезпечення вимог, викладених в постанові Ради ФПУ від 23.06.2016 № Р–2–4, рішеннях Президії ФПУ щодо посилення захисту прав та інтересів працюючих в умовах шокового підвищення цін і тарифів».

 

В інформації з цього питання Голови ФПУ Григорія Осового, виступах членів Президії зазначалось, що у зв'язку із шоковим підвищенням ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги, 6 липня та 8 грудня ц.р., під час проведення всеукраїнських акцій профспілки від імені мільйонів трудівників вимагали від Уряду, Верховної Ради України, роботодавців відповідного підвищення заробітної плати, погашення її заборгованості перед працівниками, належного соціального захисту, в т.ч. пенсіонерів та студентської молоді, справедливої реформи оплати праці задля подолання бідності.

 

Під тиском профспілок Уряд передбачив у проекті Державного бюджету на 2017 рік двократне підвищення мінімальної заробітної плати та встановлення її на рівні реального прожиткового мінімуму, розрахованого на базі оновленого «споживчою кошика», - 3200 грн, що у разі реалізації виведе з-за межі бідності 3, 7 мли працівників. Передбачено підвищення зарплати лікарів і вчителів.

 

Також Кабінетом Міністрів України прийнято низку рішень, що пом’якшують негатив від цін на газ, тарифів на ЖКГ, зокрема про запровадження розстрочки платежів за опалення (постанова Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 № 744), заборону стягувати заборгованість за житлово-комунальні послуги з громадян в окремих випадках тощо. Є розуміння щодо необхідності відновлення за рахунок коштів соціального страхування лікування та дитячого оздоровлення.

 

Відновлено соціальний діалог, підписано Генеральну угоду на 2016-2017 роки, укладено низку галузевих угод.

 

Разом з тим, наголошувалось у виступах, більшість профспілкових вимог залишаються невиконаними, продовжують зростати ціни на товари і послуги, не зменшується заборгованість із зарплати.

 

Крім того, 06.12.2016 парламентом прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (урядовий законопроект №5130), яким знову звужено гарантії оплати праці, стипендіального та пенсійного забезпечення, порушене автономне право сторін визначати умови оплати праці в колективних договорах і угодах, заперечення та пропозиції СПО профспілок до законопроекту не враховано.

 

Не зважаючи на зусилля профспілкової сторони, не вдалося активізувати роботу НТСЕР, повноцінну роботу Фонду соціального страхування.

 

Враховуючи вищезазначене, Президія ФПУ постановила узяти до відома Інформацію про стан виконання вимог профспілок, викладених у постанові Ради ФПУ від 23.06.2016 № Р-2-4, рішеннях Президії ФПУ щодо посилення захисту прав та інтересів працюючих в умовах підвищення цін, визнати, що Урядом під тиском профспілок зроблено певні кроки на реалізацію профспілкових вимог, однак більшість з них залишилися невиконаними. Не вирішений колективний трудовий спір з СПО роботодавців. Президією схвалено План заходів на виконання вимог профспілок, визначених Резолюцією учасників Всеукраїнської акції профспілок 8 грудня 2016 року.

 

Не менш гостро пройшло обговорення питань соціально-економічного блоку. Під час засідання відбулась дискусія з організаційних питань і питань управління майновим комплексом ФПУ, а також про відзначення нагородами ФПУ.

 

По всім названим питанням Президія прийняла відповідні постанови.

 

Рішенням Ради від 23.06.2016 Президії ФПУ було доручено визначити Представника (представників) ФПУ у Верховній Раді України та затверджено відповідне Положення.

 

На виконання цього рішення Президія ФПУ 30 вересня обговоривши пропозиції членських організацій із 6 кандидатур народних депутатів України більшістю визначила Представником ФПУ у парламенті народного депутата України   Капліна С.М.

 

Разом з тим виходячи з норм Статуту ФПУ може укладати угоди про співпрацю з народними депутатами України, які є членами відповідних політичних фракцій в парламенті з метою більш широкого представлення інтересів профспілок на законодавчому рівні.

 

Зважаючи на це, Президія ФПУ 20 грудня визначила народного депутата Івченка В.Є. Представником ФПУ від фракції політичної партії «ВО «Батьківщина», з якою у ФПУ укладено Меморандум про співпрацю у 2015 році.

 

З метою розширення можливостей представлення профспілкової позиції у парламенті Президія ФПУ також прийняла рішення внести на розгляд Ради ФПУ зміни до «Положення про Представника (представників) Федерації профспілок України у Верховній Раді України» щодо встановлення Інституту представника ФПУ у Верховній Раді України як інституції представників ФПУ з подальшою їх координацією однією особою.

 

Більш детальну інформацію читайте на нашому сайті.

 

ПРЕЗ1

 

WP 20161220 10 37 50 Pro

 

WP 20161220 10 39 20 Pro

 

WP 20161220 11 46 10 Pro

 

                                                                                    Прес-центр ФПУ