DSC08340

 

25 січня 2017 року у м. Києві відбулося підсумкове засідання Керівного комітету дансько-українського проекту «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизацію в Україні», що реалізовувався ФПУ у співпраці з Об’єднаною федерацією робітників Данії – 3F протягом квітня 2015 – грудня 2017 рр.

Під головуванням Григорія Осового, Голови ФПУ у засіданні взяли участь члени Керівного комітету Віталій Дубіль, голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок та Йонас Девантьєр, координатор міжнародного відділу 3F, який приєднався з головного офісу данської профспілки у Копенгагені через SKYPE-режим;

На засіданні учасники заслухали фінальний звіт з реалізації проекту, який презентувала його керівник – Валентина Шевченко.

Якщо коротко розглянути стан виконання основних заходів, то Проектним документом було передбачено:

-       9 засідань Керівного комітету, проведено – 11;

-       18 навчальних семінарів, проведено – 21;

-       4 національні конференції, проведено – 5;

-       5 досліджень, проведено – 5;

-       30 триденних пілотних тренінгів, проведено – 30;

-       50 одноденних пілотних тренінгів, проведено – 50;

-       24 місцевих профспілкових заходів, проведено – 25;

-       Візит Керівного комітету до Данії, проведено у листопаді 2016 р.;

-       Візит 10 учасників Проекту до Данії, здійснено візит 20 учасників;

-       Проміжний перегляд Проекту, проведено у грудні 2016 р.;

-       3 щорічні аудити, проведено – 3.

Керівний комітет затвердив фінальний звіт, визнавши повністю виконаними основні індикатори та завдання проекту. Також було надано високу оцінку діяльності всіх учасників та команди з реалізації проекту.

На засіданні затверджено фінансовий звіт та результати незалежного аудиту. Визначено,що фінансова дисципліна під час реалізації проекту здійснена на високому рівні, без порушень законодавства та нецільового використання коштів. Це підтверджено актами незалежного аудиту.

Було обговорено і можливості подальшої співпраці з данськими профспілками. Йонас Девантьєр повідомив, що наразі тривають переговори між 3F та Конфедерацією профспілок Данії «LO» з приводу візиту данської делегації до українських профспілок з метою визначення формату та напрямів подальшої співпраці.

Взагалі, підбиваючи підсумки реалізації Проекту, необхідно зазначити, що він створив усі необхідні передумови для модернізації профспілкового руху, підвищення його впливовості та ефективності, і ці процеси вже успішно розпочалися.

Головне у майбутньому – не втрачати заданий темп й вдало використовувати здобуті напрацювання, досвід та команду підготовлених активістів.

 

 

Інститут профспілкового розвитку