ozdorovlenie detey-e1489325367818-710x434

 

15 березня ц.р. відбулося перше засідання Центрального міжвідомчого штабу з координування організації і проведення оздоровлення та відпочинку дітей, до складу якого входять представники зацікавлених міністерств та відомств держави, а також ФПУ – Драп’ятий Є.М., Маценко Т.М.

На засіданні було напрацьовано пропозиції до доручення Прем’єр-міністра України керівникам відповідних міністерств та відомств, головам обласних державних адміністрацій щодо сприяння дитячому оздоровленню.

Зокрема, Федерацією профспілок України було подано та прийнято такі пропозиції.

1. Доручити Міністерству соціальної політики України разом із Комітетом Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму опрацювати питання щодо можливості внесення змін до пункту 3 статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» стосовно непоширення його дії на дитячі оздоровчі заклади, які пройшли державну атестацію, надавши їм можливість здійснювати продаж путівок шляхом конкурсу, а не тендерних процедур;

2. Міністерству охорони здоров’я України:

- осучаснити наказ №156 від 20 травня 1997 року, за яким медичних працівників влітку відряджали для роботи у сезонні дитячі оздоровчі заклади зі збереженням їм заробітної плати за основним місцем роботи, та прописати у ньому кваліфікаційні вимоги до лікарів та молодших медичних спеціалістів (медсестер чи фельдшерів), яких направляють для роботи в ДОЗ.

На жаль, присутня на засідання Штабу радник в.о. Міністра охорони здоров’я повідомила членів Штабу, що в умовах реформування охорони здоров’я Міністерство не має важелів впливу на підпорядковані заклади охорони здоров’я первинної ланки. Адже колишні дитячі поліклініки нині мають статус неприбуткових комунальних підприємств і їхніми статутами передбачено, що вони надають медичну допомогу дітям, які уклали декларацію із своїми лікарями. Як бути у ситуації, коли більшість дітей у літній час перебувають поза межами впливу свого лікаря – відповіді не отримано.

Тому на засіданні Штабу прийнято рішення щодо проведення окремого засідання із Міністерством охорони здоров’я України для врегулювання питання щодо умов роботи медичного персоналу у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, які функціонують сезонно у літній період.

Про проведення такої зустрічі і домовленості, які будуть на ній досягнуті ми проінформуємо профспілкові організації додатково.

3. Міністерству інфраструктури України, ПАТ «Укрзалізниця»

- скасувати наказ 27 від 15.01.2019 щодо зростання ціни на послуги «Укрзалізниці» на бронювання місць для перевезення груп дітей на відпочинок до дитячих оздоровчих закладів.

Як стало відомо, Акціонерне товариство «Українська залізниця» видало наказ про встановлення нових завищених цін на послуги з резервування місць за заявками юридичних та фізичних осіб для групових перевезень пасажирів, у тому числі дітей.

Тому Федерація профспілок України звернулася 20 лютого 2019 року листами до голови Правління Акціонерного товариства «Українські залізниці» Кравцова Є.Р. та Міністра інфраструктури України Омеляна В.В. з пропозицією скасувати наказ «Укрзалізниці» №027 від 15.01.2019, яким, за нашою інформацією встановлено завищені ціни на послуги з резервування місць для групових перевезень пасажирів.

Відповідь, що надійшла 12.03.2019 від «Укрзалізниці» свідчить, що це державне підприємство не дослухалось до профспілкових пропозицій, а підвищення цін пояснює збитковістю пасажирських перевезень.

За їхньою інформацією вартість послуги з резервування місць за заявками юридичних і фізичних осіб для групових перевезень пасажирів дійсно встановлено у розмірі 200 гривень за одне місце.

Для найменш соціально захищених груп населення встановлена знижка у розмірі 75%, вартість послуги «Резервування місць за заявками для перевезень дитячих груп, за заявками, поданими центральними та місцевими органами влади сформованими із числа осіб з інвалідністю та військових пасажирів» – 50 гривень за одне місце.

Тому ФПУ радить профспілковим організаціям враховувати при обранні виду транспорту для здійснення групових перевезень дітей до місць відпочинку і у зворотному напрямі. Ситуація спонукає до надання переваг оздоровлювати дітей у своєму регіоні, за винятком тих, які потерпають досі від екологічного забруднення (радіаційного чи іншого).

Водночас звертає на себе увагу, що «Укрзалізниця» досі не розмістила офіційної інформації про прийняття нею рішення про нові ціни на свої послуги з резервування місць. Вона фактично приховує інформацію про видання нею відповідного наказу, його зміст і час прийняття, чим порушує статтю 15 Закону України «Про захист прав споживачів». У засобах масової інформації посилаються на різні номери такого наказу та різні дати його видання.

Враховуючи цю обставину, Федерація профспілок України повторно направила запит до Акціонерного товариства «Українські залізниці» з вимогою надати копії відповідних розпорядчих документів та економічні обґрунтування необхідності підвищення вартості такої послуги.

4. Рекомендувати обласним, Київській міській, районним державним адміністраціям, об’єднаним територіальним громадам:

- передбачати кошти на забезпечення оздоровлення дітей працівників з невисокими доходами, які працюють на їхній території в організаціях бюджетної сфери (охорона здоров’я, освіта, заклади соціального обслуговування: геріатричні інтернати, будинки для людей з інвалідністю тощо).

Про подальше вирішення цих питань профспілкові організації будуть інформовані додатково.

 

     Департамент профспілкового руху та

     зв’язків з громадськими організаціями