otdyh 

8 травня у Міністерстві соціальної політики України відбулося засідання Центрального міжвідомчого штабу з координації організації оздоровлення та відпочинку дітей. Засідання проходило у режимі відеоконференції за участю представників зацікавлених міністерств та відомств, а також Федерації профспілок України, зокрема заступника Голови ФПУ Євгена Драп’ятого.

На розгляд було внесено проєкт Доручення Прем’єр-міністра України з питань підготовки й організації дитячого оздоровлення влітку 2020 року.

На жаль, представниця Міністерства охорони здоров’я України не надала, попри очікування всіх присутніх, жодних прогнозів щодо можливого терміну зняття обмежувальних заходів, які б дозволили приймати дітей на відпочинок і оздоровлення.

У той же час Міністерство соціальної політики України рекомендує місцевим органам влади розпочинати тендерні процедури із закупівлі дитячих путівок на оздоровлення. Також міністерство пропонуватиме Уряду  внести  зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2020 № 211 щодо встановлення чітких критеріїв, яким мають відповідати дитячі оздоровчі заклади в нинішніх умовах. Поки ж дитячим оздоровницям рекомендовано усунути недоліки у забезпеченні протипожежних заходів та провести дистанційне навчання своїх працівників з охорони та безпеки праці.

Що стосується пришкільних дитячих таборів, то представники Міністерства освіти і науки й Держпродспоживнагляду не рекомендують відкривати їх у цьому році через високий ризик зараження дітей. Представник Міносвіти висловив також припущення щодо можливого відтермінування початку навчального року в загальноосвітніх школах до 1 жовтня ц.р.

Є і гарні новини. Представниця Укрзалізниці повідомила про зменшення вартості бронювання квитків для пільгових категорій груп дітей, які виїжджають до місць відпочинку і у зворотному напрямі, про що раніше неодноразово наполягала Федерація профспілок України.

Євген Драп’ятий у своєму виступі акцентував увагу на необхідності зменшення вартості дитячої путівки шляхом надання податкових преференцій тим підприємствам, які утримують дитячі оздоровчі заклади, а також через зниження плати за землю, податку на нерухоме майно, тарифів на електроенергію і комунальні послуги. Також запропоновано включити до рішення Штабу пропозицію щодо підготовки Міністерством охорони здоров’я нормативного акта, який би в умовах реформування медичної галузі встановлював механізм направлення медичних працівників для сезонних робіт у дитячі заклади оздоровлення і відпочинку. Висловлено низку інших пропозицій, які надійшли від всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань. Ці пропозиції будуть опрацьовані й надані Міністерству соцполітики для включення до проєкту Доручення Прем’єр-міністра України міністерствам та відомствам, а також органам місцевого самоврядування щодо організації дитячого літнього оздоровлення 2020.

Департамент профспілкового руху та

зв’язків з громадськими організаціями