176815

28 лютого Головою ФПУ Григорієм Осовим оперативно скликано засідання Президії ФПУ, на якому у гострій та критичній формі було обговорено ситуацію щодо посилення наступу на права профспілок, зокрема спроби владних структур привласнити будинки профспілок на місцях, які останнім часом стали все частішими.

Так, у Полтаві забирають Будинок профспілок для потреб прокуратури, в Ужгороді Будинок профспілок передають Державній судовій Адміністрації, в Івано-Франківську Будинок профспілок вже передано до комунальної власності. Такі ж не правові дії застосовуються і до профспілкових оздоровниць та спортивних об’єктів, навчальних центрів профспілок - в Чернігові, Хмельницькому тощо.

Все це викликає не тільки закономірне обурення з боку спілчан, а й необхідність солідарно діяти, щоб надати рішучу відсіч тотальному наступу на права профспілок. Слід підкреслити, що по допомогу в обласні профспілкові центри щоденно звертаються тисячі людей, де трудящим безкоштовно надаються правові консультації, здійснюється практичний захист їхніх законних прав та інтересів. Проте реальній правозахисній роботі чиниться опір – людей намагаються посеред зими висилити з Будинків профспілок, відключають електроенергію, блокують їх діяльність, підкріплюючи такі протиправні дії рішеннями судів.

- В якій правовій державі можливо уявити таке антилюдське ставлення? – ставить запитання Голова ФПУ Григорій Осовий. За дорученням Президії ФПУ він поінформував про ситуацію навколо профспілкових об’єктів Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, як соціального партнера профспілок, а також гостро порушив зазначену проблему на засіданні урядового Комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку ПЕК, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності, що відбувся 1 березня під головуванням Першого віце-прем'єр-міністра - Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва.

Голова ФПУ повідомив членів Комітету про вимоги Президії ФПУ: скасувати розпорядження КМУ про передачу профспілкових об’єктів, в першу чергу будинків територіальних профоб’єднань Закарпатській і Полтавській областей та повернути їх законним власникам – профспілкам, і врешті решт на законодавчому рівні закріпити за профспілками право власності на майно, яке знаходиться у їх віданні та зажадав від урядовців невідкладних дій.

Комітет дійсно оперативно відреагував на рішення Президії ФПУ і створив робочу групу до якої увійшли представники ЦОВВ, Фонду держмайна, профспілок, і яка має оперативно розглянути всі організаційно-правові аспекти цієї драматичної ситуації та невідкладно надати Уряду пропозиції щодо її врегулювання.

- На цю роботу ми з урядовцями відвели місяць, - уточнив Григорій Осовий, - якщо й тоді дієвих рішень ми не побачимо й нам не вдасться виключно у рамках діалогу та співпраці захистити свої права, безперечно ми повинні бути готовими до солідарних рішучих протестних дій на їх захист. Як це робить трудовий колектив, профспілкова спільнота і громадськість м.Одеси, які разом піднялись та виступили проти відчуження санаторію «Лермонтовський», де лікуються як учасники АТО, так і постраждалі на виробництві. Саме такий рішучий супротив і опір буде здійснено відносно усіх об’єктів, на які «поклали око» можновладці, чи бізнес, - запевняє лідер профспілок.

За його словами, паралельно з роботою названої групи з правового врегулювання ситуації, у ФПУ створено штаб дій, який буде координувати проведення різноманітних заходів, в тому числі можливих акцій протесту, як у Києві так і на місцях, де спостерігається наступ на профспілки.

У разі ігнорування профспілкових вимог та подальшого порушення прав спілчан, не виключно, що профспілками будуть звернення до міжнародних інституцій. Адже ФПУ має статус консультативного члена у соціально-економічній Раді ООН, є постійним учасником конференцій МОП, членом Міжнародної конфедерації профспілок і Європейської регіональної Ради ЄС, які охоплюють понад 180 країн світу. Слід зазначити, що за оцінками МКП, Україна, як це не прикро, входить до 5-ти країн, де найбільш порушуються права профспілок й працівників. Тому Голова ФПУ впевнений, що з боку міжнародної спільноти українські профспілки також отримують солідарну підтримку.

Прес-центр ФПУ