1631610003 140911 1

З метою розвитку інституцій ранньої освіти, сприяння у виході жінок на ринок праці 20 вересня 2023 року відбувся Форум «Доступ до послуг із дошкільної освіти і піклування для підвищення економічної спроможності жінок в Україні», організований національним дослідженням МОП-ЮНІСЕФ в Україні.

 

Згідно зі статистичними даними, станом на 2019 рік рівень зайнятості жінок у нашій країні становив 43%, а чоловіків – 57%. Сьогодні значно зменшилася мережа закладів дошкільної освіти, що не дає можливості жінкам реалізовувати свій професійний потенціал на ринку праці. Також проблемою є відсутність точного, правдивого і реального моніторингу соціологічних досліджень у нашій країні.

На Форумі національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, зокрема, зазначив, що сьогодні в Україні варто створювати умови та розширювати права і можливості жінкам для їх доступу до робочих місць.

Регіональна радниця з гендерних питань ЮНІСЕФ, Шиба Арма, також зауважила, що багато жінок зайняті у сфері з догляду як за дітьми, так і за іншими категоріями соціальних верств населення, які потребують уваги і турботи. Проте у вирішенні цих питань важливим аспектом має бути досягнення гендерної рівності між жінками та чоловіками, тобто чоловіки також мають долучатися з догляду за дитиною.

Представниця Міністерства освіти і науки України зупинилися на викликах, до яких призвела війна в Україні. Зокрема, до початку повномасштабного вторгнення в Україні функціонувало 15 000 тис. закладів дошкільної освіти. Станом на 15 вересня 2023 року 109 закладів дошкільної освіти зруйновано, 907 – на тимчасово окупованих територіях, 1160 – пошкоджено.

Сьогодні функціонує 11 623 заклади, з них – 2500 працюють дистанційно, 1042 – у змішаному форматі. Таким чином, 69,4 % дітей забезпечено дошкільною освітою.

Нині для соціуму це дуже актуальне питання, воно є надзвичайно вразливим й актуальним. Оскільки наша країна обрала курс європейської інтеграції, на рівні владних структур треба все ретельно зважити і проаналізувати. Проте, варто враховувати найголовніший факт, що українські чоловіки дітородного віку на війні.

З урахуванням усіх реалій сьогодення, воєнного стану в нашій країні, нині на жінку покладено багато обов’язків. Тож треба подумати і ретельно все зважити: можливо, необхідно створити пункти незламності для маленьких дітей чи екстрені служби, укриття, ясельні групи тощо. Щоб не обмежувати права українських жінок, не завдавати удару по жіноцтву і материнству, варто втілити в життя власний український досвід, набутий під час війни. Безумовно, він ще потребує всебічного та глибокого вивчення. Нині ця тема дуже важлива і вразлива. Можливо, варто прислухатися до думки дитячих педіатрів. Вони, які ніхто, знають про вікові особливості діток віком від 0 до 3 років. Сьогодні необхідно враховувати численні стреси, нервові переживання, недосипання тощо.

Тож оцінка ефективного розроблення стратегії з урахуванням нинішніх реалій сьогодення – створення рівних гендерних можливостей між жінками та чоловіками – має розглядатися на рівні трьох профільних міністерств нашої країни – Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики та Міністерства охорони здоров’я України.

Лариса РОВЧАК,

керівник Департаменту профспілкового руху

та зв’язків з громадськими організаціями

Федерації профспілок України