20231219 100816 01

19 грудня 2023 року у Будинку профспілок відбулось засідання Президії ФПУ, яке вів Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

Президією ФПУ було розглянуто питання проведення наступного засідання Ради ФПУ, яке заплановане на 21 грудня ц.р.

Члени Президії обговорили порядок денний засідання та документи, які планується прийняти Радою. Основне питання - проєкт постанови Ради ФПУ «Про збереження трудового потенціалу та участь профспілок у відновленні економіки й вітчизняного виробництва».

IMG 20231219 101149

З цього питання виступив заст. Голови ФПУ Олександр Шубін. Він поінформував, що проєкт документу попередньо розглядався постійними комісіями Ради ФПУ, Молодіжною радою ФПУ, членськими організаціями ФПУ, які надали до нього свої пропозиції і зауваження.

Разом з постановою пропонується ухвалити Заяву Ради ФПУ щодо участі профспілок у відновленні економіки України, проєкт якої розглянули члени Президії та внесли до неї зміни і доповнення. Складовою частиною Заяви є Ключові складові гідної праці для відбудови України.

- Це та конкретика, з якою профспілки виходять до соціальних партнерів на національному і міжнародному рівнях, і чим ми пропонуємо користуватись членським організаціям ФПУ при проведенні переговорів на галузевому і територіальному рівнях, - наголосив Олександр Шубін. - Нашим завданням було сформулювати вимоги профспілок щодо робочих місць, які будуть створюватися в процесі відбудови України, таким чином, ми визначили наші погляди на соціально-відповідальний бізнес і стале робоче місце, що має бути створено в Україні.

20231219 100741

Заяву після її прийняття Радою ФПУ буде скеровано до КМУ, ВР України та сторони роботодавців на національному рівні, а також до членських організацій для посилення роботи територіальних та галузевих соціально-економічних рад. Ще одним додатком до постанови Ради будуть Рекомендації членським організаціям ФПУ для організації і проведення колективних переговорів на підприємствах і створення гідних робочих місць.

У ході обговорення Постанови Ради члени Президії ФПУ запропонували приділити увагу таким напрямкам у роботі, як:

- опрацювання Директиви ЄС щодо адекватної мінімальної зарплати в країнах Євросоюзу;

 - організація процесу дистанційної роботи і розробки Положення про такий спосіб зайнятості;

 - питанням законодавчого врегулювання надання декретної відпустки жінкам-військовим;

20231219 1010150

 - проведенню оздоровлення працівників;

 - професійному навчанню та вдосконаленню проведення колективно-договірної роботи;

 - створенню критеріїв гідного робочого місця з урахуванням міжнародних стандартів тощо.

Також у рішенні Ради передбачено створення робочої групи із залученням представників членських організацій ФПУ для розроблення (у першому кварталі 2024 року) з наступним поданням до ВР проєкту Закону України «Про внесення змін до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Мета – віднесення постраждалих від бойових дій під час роботи працівників, осіб з інвалідністю та членів сімей загиблих працівників до категорії ветеранів (або сімей ветеранів) війни, а також створення для них умов відновлення працездатності та законодавчого гарантування їм відповідних соціальних гарантій.

Після всебічного обговорення члени Президії схвалили зазначений  проєкт постанови Ради і вирішили з урахуванням висловлених пропозицій і зауважень винести його на розгляд засідання Ради ФПУ 21 грудня ц.р.

20231219 101131

Також на засіданні Президії було розглянуто проєкти постанов Ради ФПУ «Про формування Бюджету ФПУ на 2024 рік», «Про пропозиції змін до Статуту ФПУ щодо вдосконалення організаційної побудови та принципів формування виборних органів ФПУ, механізму прийняття ними рішень» та ін.

Пресцентр ФПУ презентував можливості мобільного застосунку «Профспілка цифрова». Члени Президії ФПУ ознайомилися з актуальною інформацією про стан врахування профспілкових пропозицій у проєкті Державного бюджету України на 2024 рік, про дії ФПУ у сфері соціального страхування і пенсійного забезпечення, про участь ФПУ, її членських організацій у роботі органів соціального діалогу на всіх рівнях, про початок переговорів щодо вступу України до ЄС та заходи Європейської конфедерації профспілок, про Меморандум, представлений Міжнародним бюро праці, про взаємопорозуміння між Міністерством економіки України, Міністерством соціальної політики України, СПО роботодавців, СПО профспілок та Міжнародною організацією праці, а також Проект перехідної стратегії співпраці МОП з Україною на період 2024-2025 років.

20231219 100800

IMG 20231219 101348

Пресцентр ФПУ

.