IMG 20231221 102538

Шановні колеги!

2-й рік воєнного стану, був для всіх нас черговим викликом. І тим не менше, якщо у 2022 році ми знаходилися на межі виживання як країна , як нація, то у поточному році наше суспільство, люди  до певної міри вже адаптувалися до цих надзвичайних умов життя.

Перш ніж перейти до розгляду питань порядку денного дозвольте мені окреслити контекст нашої діяльності у році, що минає та деякі завдання на наступний рік.

ЕКОНОМІКА, БІЗНЕС, ФІНАНСОВА СИСТЕМА ВІДНОВЛЮЄ СВІЙ ПОТЕНЦІАЛ. Про це свідчить хоча і невелике, але зростання ВВП на   5 % . Активізувався ринок праці, відбулося зростання пропозиції робочих  місць і відповідно заробітної плати. Хоча,  поки що лише 60% підприємств виробляє продукції  на довоєнному рівні.

За прогнозними показниками Державного бюджету - 2024, така позитивна динаміка має бути і в наступному році. Зокрема:

  • у січні та квітні буде переглянуто розмір мінімальної зарплати;
  • середня заробітна плата зросте майже до 22 тис. грн.;
  • виростуть також пенсії.

Проте залишаються ризики, оскільки за рахунок надходжень від податків і зборів до бюджету держави, буде забезпечено близько половини його видатків, які практично всі підуть на потреби оборони. Оплата вчителів, лікарів, держслужбовців, соціальної сфери, культури та інших, як і у поточному році планується забезпечити в основному за рахунок державних запозичень.

Разом з тим в країні все більше відчувається кадровий голод у наслідок мобілізації, міграції та внутрішнього  переміщення людей із  з зон бойових дій. Це проблема не тільки сьогодення, вона ще більше загостриться  при відбудові країни. Ось чому ми і внесли на розгляд та обговорення членів Ради питання щодо збереження робочих місць та розвитку трудового потенціалу.

Для того, щоб предметно визначити роль і місце профспілок на всіх рівнях в організації цієї роботи разом з СОЦІАЛЬНИМИ ПАРТНЕРАМИ. Зазначу,  що  керівники Федерації та окремих членських організацій, зокрема  Олександр Рябко, Ярема Жугаєвич, Василь Андреєв, Світлана Самосуд - займаються цим у своїх галузях уже протягом року в рамках Антикризового штабу разом з Українським союзом підприємців і роботодавців. З цієї площадки уряду і парламенту нами спільно  скеровано чимало практичних пропозицій.

 Ми також посилили роботу з Національним агентством кваліфікацій щодо розроблення та запровадження нових кваліфікаційних стандартів,  до якої активно долучилися профспілки будівельників, вугільників, металургів, працівників соціальної сфери. 

Дуже важливим стало підписання днями сторонами соціального діалогу Меморандуму і Стратегії  співпраці з Міжнародною організацією праці на 2024-2025 роки

І ще одне результативне рішення: ЄС прийнято рішення про початок переговорів з Україною про вступ до Європейського союзу. У своєму Вітанні ФПУ Генеральний секретар ЄКП Естер Лінч зазначила що це історичне рішення для України та  для всіх працівників, щоб досягнути високих соціальних стандартів життя. Водночас  посилюється  роль  профспілок, оскільки процес розширення повинен сприяти утвердженню цінностей , на яких заснований ЄС, зокрема щодо соціального діалогу і виробничої демократії для розбудови соціальної ринкової економіки. ЄКП ініціює перед українською владою проведення у лютому-березні Саміту соціальних партнерів, щоб надати переговорам  конкретний зміст.

Звичайно,  концентрація роботи як було і визначено рішеннями Ради і Президії ФПУ – це ДОПОМОГА ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ І СИЛАМ ОБОРОНИ.

Основний наш ресурс – це зайнятість спілчан на робочих місцях, праця на оборону країни і зростання заробітної плати, з якої сплачується податок та військовий збір працівниками. За даними Міністерств фінансів України у січні-листопаді поточного року  ця сума склала  155.1  млрд. грн.

А відрахування з фонду оплати праці 22% на соціальне страхування дозволило забезпечити в повному обсязі своєчасне фінансування пенсійних виплат, і в цьому році пенсії зросли на 15,7%.

Кожна профспілкова організація й самі члени профспілок долучають свої кошти на підтримку ЗСУ і мобілізованих працівників. На підтримку ЗСУ і сил оборони профспілковими організаціями ФПУ скеровано майже 500 млн.грн. Надано допомогу сім’ям загиблих героїв і пораненим. А також фінансову підтримку 6.5 тис. постраждалим членам профспілок.

Проте війна триває і все більше демобілізованих з числа працівників  за станом здоров’я повертаються до родин та на попередні робочі місця.   І важливо створити сприятливі умови для їхньої адаптації в трудових колективах, допомогти у розв’язанні соціальних проблем.

Нажаль, багато з них мають важкі ушкодження здоров’я, що потребує тривалої реабілітації. Для цього ФПУ готує масштабний проєкт, щоб використати весь потенціал майнового комплексу, міжнародну підтримку і запустити такі необхідні центри реабілітації ветеранів і працівників, які постраждали під час виконання своїх трудових обов’язків.

Але це не все. Головний фокус цієї роботи з людьми буде лягати на роботодавців і профспілки підприємств. Нам треба вже зараз починати активну підготовку до цієї місії, адже при масовій демобілізації по закінченні війни рахунок буде йти на сотні тисяч ветеранів, учасників бойових дій, яким потрібна буде особлива увагу і допомога в адаптації до мирного життя.

А тепер ПРО СИТУАЦІЮ В ПРОФСПІЛКОВОМУ РУСІ. При всіх складностях воєнного часу Федерація забезпечує виконання своїх статутних завдань. Особливої уваги і надалі потребує ситуація в прифронтових районах, деокупованих територіях.  Всі ви, Гуманітарний штаб причетні до цієї важливої роботи і знаєте реальні потреби для підтримки і відновлення профспілкової діяльності.  Але треба більш предметно вже розібратися в причинах стрімкого зменшення профспілкового членства. Якщо співставити 18% окупованої території, де діяльність профспілкових осередків не можлива, а падіння членства відбулося вдвічі, то є явна непропорційність втрат.

Разом з тим ми вимушені реагувати на провокації, нападки, спроби дестабілізувати з середини діяльність ФПУ, підірвати її єдність. Мета провокаторів дискредитувати найчисельніше профоб’єднання країни, яке послідовно захищає права та інтереси працівників, допомагає ЗСУ.

У цій ситуація потрібно проявляти пильність і консолідацію зусиль.

Незважаючи на наші юридично-правові зусилля досі залишається під арештом майже вся профспілкова власність. Розгляд апеляцій ФПУ в судах безпідставно  з місяця в місяць переносяться. Вже більше року в слідчому ізоляторі перебуває заступник голови ФПУ, голова наглядової ради ПРАТ «Укрпрофоздоровниця» , батько трьох дітей Володимир Саєнко. Який  сміливо заявив в своїй  книзі «Хто заважає профспілкам і що з цим робити?». Видно,   не пробачили.

Сьгодні ми розглянемо також ПИТАННЯ ФОРМУВАННЯ БЮДЖЕТУ ФПУ НА 2024 рік і загалом фінансової стійкості профспілок.

Будемо і надалі вишукувати фінансові  і організаційні можливості для допомоги постраждалим регіонам. Але зараз змінився характер міжнародної профспілкової допомоги, на цьому акцентовано мою увагу під на робочих зустрічах з нашими основними профспілковими донорами – МКП і ЄКП. Слід зазначити, що ними акцент робиться не на матеріальній складовій допомоги, а на інвестиціях у профспілковий розвиток для посилення захисту людини праці.

Ще одним важливим домашнім завданням для нас є МОДЕРНІЗАЦІЯ І ОНОВЛЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ФПУ ТА ЇЇ ЧЛЕНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. Це завдання поставлено З’їздом і ще раз наголошено в рішеннях Ради ФПУ в червні ц.р.

Сьогодні будуть презентовані лише деякі напрацювання робочої групи з цього питання. Нам потрібно продовжувати цю роботу, щоб наступного року вже прийняти відповідні рішення щодо модернізації ФПУ та внести необхідні зміни до Статуту. Тим самим дати старт реформам.. Скажу, що такі часові рамки нам треба вкластися ще й тому, що 2024 рік відкриває нову чергову звітно-виборну кампанію в членських організаціях (відбудуться з’їзди працівників освіти, культури та інших) і ми не повинні згаяти цей час  відклавши  назрілі питання оновлення профспілок ще на п»ять років.

Набуття членства в ЄКП зобов’язує нас ІНТЕГРУВАТИСЯ В ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ПРОФСПІЛКОВИЙ ПРОСТІР відповідно вироблених там норм і правил діяльності. Наразі ми лише на початковій стадії цієї  роботи, ставши членською організацією ЄКП.

            На завершення зазначу, що всі традиційні напрямки профспілкової діяльності ФПУ, як національного профцентру – представницька, законопроектна, переговорна в рамках соціального діалогу і правозахисна - ми будемо теж посилювати.

         Як тільки Уряд визначиться з ПЛАНОМ ВІДНОВЛЕННЯ КРАЇНИ маємо укласти нову Генеральну угоду, реанімувати  соціальний діалог на всіх рівнях та на оновленій законодавчій основі забезпечити ефективну колективно–договірну роботу в  трудових  колективах. У підсумку , кожний член профспілки, кожний працівник інтереси яких ми представляємо має відчути на собі позитивні зміни і солідарну підтримку у складних життєвих обставинах. Тільки за таких умов ми можемо зміцнити  профспілковий рух і мотивацію профспілкового членства .