20240411 103947

11 квітня у м. Хмельницький проведено семінар для профспілкового активу Федерації профспілок Хмельницької області «Організація роботи профспілок в умовах воєнного стану в Україні», який відбувся за сприяння проекту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», що фінансується Урядом Данії.

 

В рамках робочого візиту представників Федерації профспілок України до Хмельницької області, проведено зустрічі заступника голови Федерації профспілок України Євгена Драп’ятого, голови Федерації профспілок Хмельницької області з головою Хмельницької обласної ради Віолетою Лабазюк та Першим заступником начальника Хмельницької обласної військової адміністрації Сергієм Тюріним.

З очільниками області обговорено питання соціальної підтримки вразливих категорій населення та внесок профспілок у допомогу постраждалим від війни. Також окреслено питання співпраці з міжнародними партнерами, роль Федерації профспілок України в євроінтеграційних заходах. Важливою темою також були питання охорони праці та молодіжної політики.

Безпосередньо роботу семінару відкрив Голова Федерації профспілок Хмельницької області Олег Сковородніков, який окреслив поточний стан профспілкового руху області.

Євген Драп’ятий поінформував присутніх про сучасний стан Федерації профспілок України як національного профспілкового центру, поточний стан справ в рамках соціального діалогу в країні та міжнародну комунікацію яку проводить ФПУ з метою підтримки постраждалих членів профспілок та збереження профспілкового руху в Україні.

Учасники семінару обговорили поточний стан трудового законодавства в Україні та змін в умовах війни. Георгій Селіванов, завідувач відділу правової експертизи Департаменту правового захисту апарату ФПУ, окреслив основні зміни, які внесені до трудового законодавства в умовах воєнного стану, участь ФПУ в напрацюванні та експертному аналізі подальших змін, які просуває Сторона влади, а також надав практичні поради щодо вирішення проблемних питань, які поставили учасники семінару.

Наступним блоком питань семінару були питання внутрішнього посилення профспілок.

437465167 795061392674069 1094698553282582303 n

Лариса Ровчак, керівник департаменту профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями апарату ФПУ, презентувала присутнім органайзинг, як один з базових елементів внутрішнього посилення профспілкових організацій.

В рамках семінару Володимир Харченко, завідувач відділу з питань координації навчання та роботи з молоддю апарату ФПУ, презентував результати опитування громадської думки щодо ставлення до профспілок та рекомендації щодо покращення іміджу профспілок у суспільстві.

В ході семінару порушено питання щодо невідкладного перегляду тарифної сітки та підвищення заробітної плати з 1 квітня працівникам бюджетної сфери.

В ході дискусій та обговорень профспілковим активом області з фахівцями ФПУ розглянуті проблемні питання реалізації Закону 2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», запропоновано ФПУ низку пропозицій щодо змін в законодавство з метою уникнення соціальної напруги та конфліктних ситуацій в трудових колективах області.

Також, головою ФП області Олегом Сковородніковим та заступником голови ФПУ Євгеном Дряпʼятим були вручені посвідчення та сертифікати представникам профспілок з питань охорони праці, які проходили профільне навчання по здійсненню функцій громадського контролю за охороною праці.

 20240411 123132

Департамент профспілкового руху та зв’язків з громадськими

організаціями апарату ФПУ