100724427 motilek romashki

 

Традиційно відзначаючи День міжнародної солідарності трудящих – 1-Травня, членські організації Федерації профспілок України проводять заходи, спрямовані на єднання трудящих навколо профспілок у боротьбі за трудові і соціальні права, за гідне життя.

Цього року першотравневі заходи проводяться під гаслом «Профспілки – за єдину Україну, мир і злагоду в суспільстві, поліпшення добробуту людей».

Відгукнувшись на Звернення Президії ФПУ до членів профспілок з нагоди 1-Травня, в членських організаціях проведено засідання виборних органів, на яких визначено форми проведення заходів, складено плани, розроблено рекомендації для профспілкових організацій, прийнято звернення до членів профспілок та трудових колективів.

За повідомленнями територіальних профоб’єднань у зв’язку з напруженою суспільно-політичною ситуацією на сході і півдні України, зокрема у Донецькій, Сумській, Харківській, Луганській, Запорізькій областях профспілковим організаціям рекомендовано утриматись від проведення масових акцій, мітингів і демонстрацій, а сконцентрувати зусилля на проведенні урочистостей, вшануванні передовиків виробництва і ветеранів праці в трудових колективах, первинних профспілкових організаціях.

Основними заходами, що заплановані і проводяться у ці передсвяткові дні, є урочисті збори представників трудових колективів та профспілкового активу за участю керівників державної адміністрації, обласної ради, виконкому міської ради, ветеранів праці, трудових династій, голів районних координаційних рад. Такі урочистості вже відбулися у профоб’єднаннях Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Луганської, Харківської областей.

Федерація профспілок Кіровоградської області планує 1 травня проведення демонстрацій та мітингу під гаслами «За єдину Україну», «В єдності наша сила», «Сильна профспілка – гідне життя». Орієнтовна кількість учасників – 2 тис. спілчан та членів їхніх сімей.

Полтавська обласна рада профспілок запланувала проведення у міському парку маївку профспілкових активістів за участю ветеранів праці та молоді. Орієнтовна кількість учасників – 200 осіб.

У первинних профспілкових організаціях заплановані і проводяться також: вшанування ветеранів праці, зустрічі трудових поколінь, відзначення кращих працівників і трудових колективів, творчі конкурси, концертні програми, суботники, покладання квітів.

У ході заходів проводиться широка роз’яснювальна робота щодо суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації як в Україні, так і в регіоні. Визначаються першочергові завдання профспілкових організацій.

У цей напружений час профспілкові організації закликають роботодавців дотримуватись виконання трудового законодавства і положень колективних договорів та угод, ні в якому разі не зменшувати рівень соціальних гарантій трудящих.

Традиційно в ці святкові дні у всіх регіонах відбудуться маївки, народні гуляння, святкові концерти, спортивні змагання. У ряді профоб’єднань заплановані виступи керівників на радіо та телебаченні.

Усі заходи будуть висвітлюватись у регіональних засобах масової інформації, на офіційному веб-порталі ФПУ, у профспілковій газеті.

 

Департамент розвитку профспілкового руху