IMG 9694

 

8 жовтня ц.р. відбулося засідання Науково-методичної ради ФПУ під головуванням Віталія Дубіля, голови Дніпропетровського об’єднання профспілок, заступника голови Науково-методичної ради ФПУ. У засіданні взяв участь Григорій Осовий, Голова Федерації профспілок України та Євген Драп’ятий, заступник Голови ФПУ.

Відповідно до порядку денного на засіданні розглядалися питання про:

-​ підсумки минулого навчального року в системі профспілкового навчання та завдання на наступний навчальний рік;

-​ проект Положення про Фонд профспілкової освіти;

-​ підготовку навчального проекту з органайзингу за підтримки профспілки 3F (Данія).

Григорій Осовий у своєму виступі зазначив, що профспілкам потрібно змінювати своє ставлення до навчання, яке повинно бути обов’язковим з видачею сертифікату. Також він зупинився на діяльності Академії праці, соціальних відносин і туризму, яка має очолити як вивчення профспілкового руху в громадянському суспільстві, так і механізми виливу профспілок на формування державної соціальної політики. Крім того, він зазначив, що навчальним закладам профспілок необхідно вишукувати можливості донорської підтримки навчання.

Валентина Шевченко, керівник Департаменту розвитку профспілкового руху ФПУ доповіла про підсумки навчання профспілкових працівників та активістів у 2013/2014 навчальному році та завдання на 2014/2015 навчальний рік. Не зважаючи на соціально-політичну ситуацію, яка склалася наприкінці 2013 року, членські організації ФПУ, навчальні заклади профспілок продовжували навчання членів профспілок. В цілому, різноманітними його формами охоплено понад 90 тис. членів профспілок.

Враховуючи фінансовий стан ФПУ, члени Науково-методичної ради ФПУ підтримали пропозицію призупинити Всеукраїнський огляд-конкурс навчальних закладів профспілок.

Жвава дискусія розгорнулося навколо питання щодо проекту Положення про Фонд профспілкової освіти. Цільове фінансування профспілкового навчання конче потрібно і профспілкам, і навчально-методичним центрам. Тому, документ одностайно підтримано з урахуванням пропозицій членів Науково-методичної ради ФПУ. Питання щодо створення та наповнення Фонду вирішуватиметься Президією ФПУ після стабілізації фінансового стану ФПУ та членських організацій.

І на останок, Валентина Шевченко проінформувала присутніх щодо підготовки навчального проекту з органайзингу за підтримки датської профспілки 3F. Загальною метою проекту є створення нових профспілкових організацій шляхом проведення органайзингових кампаній та збільшення профспілкового членства. Крім того, реалізація проекту допоможе глибше вивчити питання щодо ролі профспілок у євроінтеграційних процесах.

 

 

Департамент розвитку профспілкового руху ФПУ

 

IMG 9692

 

IMG 9702

 

 

IMG 9719

 

IMG 9722