192280

 

З метою відновлення діяльності профоб’єднань Донецької та Луганської областей департаментом профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями зібрана та узагальнена інформація про організаційні ланки всеукраїнських профспілок, які розташовані на підконтрольній українській владі території Донецької та Луганської областей, та про їх керівників (координаторів, представників).

Згідно з наданими Федерацією профспілок України Рекомендаціями та Примірним планом  покрокових дій профспілок щодо заходів з об’єднання організацій на підконтрольній українській території шляхом передислокації та перереєстрації обласної організації профспілки, при необхідності створення нових структур чи введення посади профспілкового представника (координатора), членськими організаціями ФПУ вжито низку організаційних дій.

На засіданнях виборних органів членські організації розглянули відповідні питання та визначились з першочерговими завданнями, провели наради з головами первинок. Ряд всеукраїнських профспілок вжили заходів щодо переміщення виборних органів профспілки та структурних змін у цих областях з метою збереження і відновлення діяльності профспілкових організацій на територіях, що підконтрольні українській владі, а також надання їм допомоги.

За оперативною інформацією членських організацій ФПУ з’ясовано:

Донецька область. До проведення антитерористичної операції (АТО) 27 всеукраїнських профспілок мали свої структури обласних організацій профспілки та 4 всеукраїнські профспілки, які мали первинні профспілкові організації, що були в їх прямому підпорядкуванні. На цей час 21 всеукраїнська профспілка відновили діяльність на підконтрольній українській владі території, з них: 12 обласних профспілкових організацій, 1 координаційна рада профспілки,  3 представники, 1 координатор та 4 профспілки, через відновлення теркомів та діяльність первинних організацій шляхом прямого підпорядкування. Зокрема, у м. Краматорськ профспілки працівників газових господарств, житлово-комунального господарства, машинобудування та металообробки, у м. Волновахаагропромислового комплексу, в м. Горлівка – енергетики та електротехнічної промисловості, у м. Димитрові – охорони здоров’я, у м. Костянтинівцібудівництва і промисловості будматеріалів, освіти і науки, у м. Красноармійськ автотранспорту та шляхового господарства, у  м. Маріуполь зв’язку, культури, у м. Мар’янкаспоживчої кооперації.

Територіальні організації Профспілки вугільної промисловості діють у містах Дзержинськ, Добропілля, Красноармійськ, Димитрів, Селідове.

Профспілка працівників державних установ створила координаційну раду профспілкових організацій у м. Дружківка.

Профспілки виробничників і підприємців, працівників вугільної промисловості, машинобудівників та приладобудівників, трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості призначили своїх представників у містах Маріуполь та Краматорськ.

У  профспілках працівників вугільної промисловості, геології, геодезії та картографії, інноваційних і малих підприємств, рибного господарства на зазначеній території діють первинні профспілкові організації.

На жаль, через воєнні дії профспілки авіапрацівників, працівників оборонної промисловості, текстильної та легкої промисловості,  транспорту зазнали втрат первинних профспілкових організацій. Їхні підприємства чи організації знищені або зруйновані, наприклад Аеропорт, заводи оборонного комплексу тощо. Окремі  профорганізації призупинили своє існування  через тиск на їхніх керівників, активістів, які, рятуючи своє життя та членів сімей, були змушені покинути місця постійного проживання та роботи.

Луганська область. За наданою інформацією, з 27 всеукраїнських профспілок, які діяли до початку АТО, 14 відновили  свою діяльність на підконтрольній українській владі території, з них: 7 обласних профспілкових організацій, 2 теркоми профспілки вугільників, 1 об’єднана профорганізація, 4 представники профспілок та 1 первинна організація шляхом прямого підпорядкування профспілці. Територіально, зокрема, у м. Сєверодонецьк: профспілки працівників будівництва і промисловості будматеріалів, житлово-комунального господарства, хімічних та нафтохімічних галузей промисловості, машинобудівників та приладобудівників. У м. Рубіжнепрацівників культури, охорони здоров’я, у м. Старобільськ – працівників освіти і науки.

Призначили свого представника профспілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості у м. Щастя, зв’язку – в  м. Сєверодонецьк, лісового господарства –  у м. Станично-Луганське.

У містах Лисичанськ та Первомайськ діють територіальні організації Профспілки вугільної промисловості України.

Первинні профспілкові організації діють у профспілках працівників газових господарств м. Старобільськ, оборонної промисловості – м. Рубіжне. 

Центральна рада Профспілки машинобудівників та приладобудівників, Профспілка трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості, Центральний комітет Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості, розглянувши звернення обласних організацій профспілки, прийняли рішення про пряме підпорядкування і профспілкове обслуговування первинних організацій. Первинні профспілкові організації шахт м. Вугледара також виходять на ЦК Профспілки вугільної промисловості України.

 

У цілому Всеукраїнські профспілки відвідують і підтримують у телефонному режимі зв’язки зі своїми організаціями в Донецькій та Луганській областях, сподіваючись на врегулювання ситуації на рівні держави, але з частиною профспілкових організацій, які знаходяться на окупованих сепаратистами територіях, втрачено контакти та надходження членських внесків.

Через воєнні дії, ускладнення та обмеження пересування людей на цих територіях, порушення зв’язку, евакуацію окремих підприємств і установ у керівників виборних органів профспілок обмежені можливості щодо взаємодії з усіма первинними організаціями, що входять до їхнього складу. Тому інформація надходить із запізненням, а інколи зовсім відсутня.

Враховуючи складність ситуації, необхідність вирішення організаційно-статутних, кадрових і фінансових проблем та координації діяльності організаційних ланок всеукраїнських профспілок, керівниками ФПУ і Всеукраїнських профспілок заплановано відвідування  у вересні – жовтні Донецької та Луганської областей з метою відновлення діяльності ще значної частини профспілкових організацій і підготовки організаційних заходів з відновлення територіальних профоб’єднань.

Надається в прядку інформування. При наявності нових, уточнених даних чи  змін просимо інформувати департамент профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями.

 

Протокол засідання оперативної робочої групи з надання консультативної допомоги профспілковим організаціям Донецької і Луганської областей (додається).

 

 

Департамент профспілкового руху

та зв’язків з громадськими організаціями