SAM 3370

У сучасному профспілковому русі однією з головних проблем є зменшення чисельності профспілкового членства.

Про це зазначено в резолюції І Національної конференції «Профспілки України на шляху до Євроінтергації» – сьогодні гостро стоїть питання створення первинних профспілкових організацій в нових галузях економіки, на підприємствах різних форм власності, у тому числі у сфері малого та середнього бізнесу.

Тому у Краматорську Донецької області учасниці першої групи проекту Анні Новаковій (ППО ПАО «Новокраматорський машинобудівний завод») вдалося провести агітаційні зустрічі зі створення первинних профспілкових організацій з працівниками малих підприємств міста, а саме – ТОВ «Делюксвояж» (туристична діяльність) та ТОВ «В.С.Б.» (послуги з охорони). На зустрічах були присутні керівники підрозділів зазначених підприємств та активісти з числа працівників.

З метою збільшення профспілкового членства, організаційного зміцнення профспілок, створення нових первинних профспілкових організацій учасник першої групи проекту Олександр Ганіч (Чернігівська міська організація профспілки працівників АПК) провів аналогічні зустрічі з представниками трудових колективів окремих підприємств сфери агропромислового комплексу Чернігівщини, а саме: ПВТП «Джі-Ен-Ел», ТД «Чернігівський», Чернігівська обласна товарна агропромислова біржа, Чернігівський науково-дослідний центр продуктивності агропромислового комплексу.

Під час зустрічей обговорювалися питання діяльності профспілок в контексті захисту соціально-економічних прав працівників та розглядалися можливості створення на цих підприємствах первинних профспілкових організацій.

Отже, у рамках спільного дансько-українського проекту його учасники не тільки говорять, але і беруть на себе роботу по залученню нових членів до профспілок, намагаються сприяти створенню нових первинок у багатьох регіонах нашої країни, застосовуючи знання та навички, які їм дає і допомагає розвивати цей проект. Перед візитом на підприємства усі учасники отримали базові знання та пройшли практичні тренінги з основ конфліктології, ведення переговорів, базових функцій профспілок тощо.

Центр з реалізації дансько-

українського проекту