Верховний Суд визначив, що правовідносини, які регулюються колективним договором, є предметом перевірки Держпраці

Без названия   Нещодавно, 20 березня 2019 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в адміністративному провадженні №К/9901/53472/18 виніс постанову у справі № 808/1032/17, в якій визначив, що правовідносини, які встановлюються положеннями колективного договору, можуть бути предметом перевірки Держпраці, а не є винятковим предметом регулювання сторін договору. Суть справи: Публічне акціонерне товариство «ДТЕК Дніпроенерго» (далі - ПАТ «ДТЕК Дніпроенерго») звернулося до суду із позовом..

Головне – ефективний захист людини праці

Изображение 2455   У профспілок, адвокатів та Центру соціальних послуг ФПУ з’явилась спільна ідея – об’єднати зусилля задля покращення захисту законних прав та інтересів спілчан.   З цією метою 17 квітня п.р. у столичному Будинку спілок відбулась робоча зустріч за участі членів Всеукраїнської професійної спілки адвокатів, фахівців Департаменту правового захисту ФПУ і представників ЦСП. Надія Коріна – член Ради адвокатів м. Києва, голова профспілки адвокатів, представила своїх..

ФПУ підтримала законопроект

РАДА   Профспілки виступають на підтримку законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (щодо реєстрації та зміни реєстраційних відомостей професійних спілок)» У Комітеті Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва на розгляді знаходиться проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»..

Опубліковано Щорічну доповідь Уповноваженого з прав людини

49599769 941078159429454 2078314917684838400 n   У рамках дії Меморандуму про співпрацю між ФПУ та Інститутом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини пані Уповноважена Людмила Денісова направила до ФПУ для ознайомлення та використання в роботі «Щорічну доповідь за 2018 рік про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні». Відповідно до статті 18 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» зазначену..

Держпраці про обмеження щодо сумісництва та суміщення

15-16 310-311 62-1 Як роз’яснює головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Управління Держпраці у Хмельницькій області Тетяна Гаєвська, обмеження щодо сумісництва та суміщення поширюється виключно на осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (пункт 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції»).   Разом з тим така заборона не поширюється на викладацьку, наукову і творчу діяльності, медичну практику, інструкторську та суддівську практики..

Наявність посадових інструкцій є обов’язковою на кожному підприємстві: роз’яснення Держпраці

statut1-298x300-298x300 Відповідно до ст. 29 КЗпП України роботодавець зобов’язаний до початку роботи ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку, роз’яснити права й обов’язки, забезпечити необхідними для роботи засобами. Обов’язки, права та відповідальність працівників закріплюють у посадових (робочих) інструкціях (п. 4 Загальних положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП); п. 4 Загальних положень Довідника кваліфікаційних характеристик професій робітників (ДКХПР), вміщених до Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними..

Інформаційний лист про доповнення Класифікатора професій за пропозиціями профспілок

1430296280 1252565310 of Керівникам членських організацій            Інформаційний лист   Для використання в роботі доводимо до вашого відома, що наказом Мінекономрозвитку від 15 лютого 2019 року № 259 «Про затвердження Зміни № 8 до національного класифікатора ДК 003:2010 «Класифікатор професій», розділ 2 «Професіонали» Класифікатора за пропозицією профспілок доповнено новою назвою професії «Фахівець з профспілкової діяльності» за кодом 2490 (професійне угрупування «Професіонали, що не входять в інші класифікаційні угрупування»). Зазначена професійна..

Громадські об’єднання та підприємницька діяльність, Мінфін висловив свою позицію.

А4    Міністерство фінансів України як головний орган у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію єдиної державної податкової політики, з метою правильності застосування норм податкового законодавства, висловило свою позицію стосовно можливості здійснення громадськими об’єднаннями підприємницької діяльності і включення таких об’єднань до Реєстру неприбуткових установ та організацій (лист від 6 лютого 2019 року № 11210-09-5/3214). Як зазначає Мінфін, положення Податкового кодексу України не обмежують..

Профспілковим юристам. Початок функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) відтерміновується!

sozdan-reestr-subsidiantov  211988-620x0-620x433   Про підстави та причини відтермінування офіційно повідомила Державна судова адміністрація України в газеті «Голос України» від 1 березня 2019 року. Докладніше з інформацією можна ознайомитись за посиланням: http://www.golos.com.ua/article/314339   Департамент правового захисту

Час вимагає від профспілок ефективного правового захисту трудящих

IMG 0849   4 лютого ц.р. у Києві стартував триденний тренінг для юристів профспілок з вивчення практики використання міжнародних трудових стандартів та їх наглядових механізмів.   Захід проводиться під егідою Міжнародної організації праці у рамках Проекту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» спільно з Бюро МОП з діяльності трудівників (АСТКАУ). На відкритті перед учасниками виступили: Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, фахівці МОП: Оксана..

Більше статей...