Встановлення випробування та проходження стажування при працевлаштуванні: права працівників

1-575x431 На телефони «гарячої лінії» ФПУ надходять запитання щодо правомірності встановлення випробування та стажування при працевлаштуванні, зокрема, перед прийняттям на роботу, та щодо законності відмови роботодавця виплачувати винагороду за виконану при цьому роботу.   Громадянам, яким пропонується перед оформленням на роботу пройти випробування чи стажування, слід звернути увагу на наступне. Статтею 26 Кодексу законів про працю України (КЗпП України) визначено, що при прийнятті на роботу угодою сторін може бути..

Європейський суд з прав людини констатував наявність серйозних проблем у функціонуванні української судової системи

1507814725   Невиконання рішень національних судів - системна проблема в Україні, вважає Європейський суд з прав людини (надалі – ЄСПЛ). 12 жовтня 2017 року ЄСПЛ прийняв безпрецедентне рішення у справі «Бурмич та інші проти України», об'єднавши цю справу з 12 тис.143 іншими, що нині перебувають на розгляді Суду і стосуються питання невиконання судових рішень на Україні, й передав їх Комітету Міністрів Ради Європи. На думку ЄСПЛ всі вони..

Квоти для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років

зав   З набуттям чинності пункту 23 розділу I Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VIII, а саме з 1 січня 2018 року, для підприємств, установ та організацій із чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб установлюється квота з працевлаштування громадян, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років. Відповідні доповнення..

Боротьба з незадекларованою працею в Україні триває

23023263 519016901790037 338746351 o   В Україні, як і в усьому світі, незадекларована праця гостро засуджується, оскільки є однією зі складових тіньової економіки. В нашій країні її найпоширенішими формами є: неформальна зайнятість у формальному секторі (наймана праця без оформлення трудових відносин на підприємствах, діяльність яких оформлена згідно з вимогами законодавства); зайнятість у неформальному секторі (економічна діяльність незареєстрованих підприємств, осіб без реєстрації/повідомлення відповідним органам); приховування фактично відпрацьованого робочого часу та виплата..

Підвищення кваліфікації інспекторів праці профспілок завершено

20171010 113252   Минулої п'ятниці, 13 жовтня, успішно завершилося навчання правових (головних правових) інспекторів праці профспілок та громадських інспекторів праці з числа спеціалістів з правових питань, юрисконсультів членських організацій ФПУ, яке проходило на базі Академії праці, соціальних відносин і туризму Федерації професійних спілок України.   Тиждень навчання профспілкових юристів був насичений цікавими подіями, зустрічами та корисною інформацією. Як і планувалося, минулого вівторка 10 жовтня пройшов практичний семінар на тему: «Координація..

Підвищення кваліфікації інспекторів праці профспілок стартувало!

Изображение 308   Сьогодні, 9 жовтня, у Києві на базі Академії праці, соціальних відносин і туризму Федерації професійних спілок України розпочалось навчання правових (головних правових) інспекторів праці профспілок та громадських інспекторів праці з числа спеціалістів з правових питань, юрисконсультів членських організацій ФПУ.   Підвищити свою кваліфікацію прибули інспектори праці – представники галузевих профспілок працівників вугільної промисловості, державних установ, нафтової і газової промисловості, освіти і науки, охорони здоров’я, хімічної та..

Звільнення від судового збору споживачів підтверджено ВССУ

75fc8b4e5bead740c150c4e50615876c       Відповідно до змін, внесених Законом України від 22 травня 2015 року № 484-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору», статтю 5 Закону України «Про судовий збір», що встановлює пільги зі сплати судового збору, було викладено в новій редакції, яка не передбачає звільнення споживачів від сплати судового збору за позовами, що пов’язані з порушенням їх прав.          Одночасно, відповідно до частини..

Профспілковий актив Луганщини вчиться протидіяти незадекларованій праці

received 1626314520754022   Продовжується інформаційна кампанія з питань протидії незадекларованій праці, до якої профспілки долучилися в рамках проекту Міжнародної організації праці «Зміцнення системи інспекції праці і механізмів соціального діалогу». В ході практичного семінару для первинних профспілкових організацій Луганщини, який проводився 22-23 вересня 2017 року в Кремінському районі області Центральним комітетом Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, профспілкові активісти були поінформовані про негативні наслідки               незадекларованої праці..

Розпочав роботу 13-й з'їзд Конфедерації профспілок Грузії

IMG 1756     Розпочав роботу 13-й з'їзд Конфедерації профспілок Грузії, який проходить під знаком 110-річчя зародження масового профспілкового руху та 25-річчя створення об'єднання профспілок. Однак у звітній доповіді голови Конфедерації Іраклій Петріашвілі, виступах делегатів не було парадних реляцій - ситуація у соціально-трудовій сфері є доволі складною і відносини з сторонами соціального діалогу досить напруженими. Профспілки призупинили участь у Національній тристоронній комісії у  звязку нереагуванням на голодування членів..

Кампанію по звітуванню членських організацій ФПУ стосовно правозахисної роботи у першому півріччі 2017 року завершено

sivBJWRM Відповідно до статті 259 Кодексу законів про працю України, статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки здійснюють громадський контроль за виплатою заробітної плати, додержанням законодавства про працю та про охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захисту. На сьогоднішній день кадровий потенціал членських організацій ФПУ..

Більше статей...

1. Положення проекту Трудового кодексу України та його відмінності від КЗпП України
  2. Увага! Це важливо! Включення до Реєстру неприбуткових організацій при втраті статусу неприбутковості можливе при поданні заяви після закінчення календарного року
  3. Правила работы: как планируют изменить Трудовой кодекс Украины
  4. Інформацію про інспектора праці відтепер можна перевірити на сайті Держпраці
  5. Підбиваємо підсумки з підготовки проекту Трудового кодексу України
  6. Профспілки підтримують легалізацію трудових відносин: перші результати пілотної кампанії МОП з подолання не задекларованої праці
  7. Введено в дію нове службове посвідчення інспектора праці
  8. Звільняємось від трудового «рабства»
  9. Якісна правова допомога – членам профспілки!
  10. На часі - активізація громадського контролю профспілок
  11. Уряд визначив порядок проведення перевірок інспекторами праці