Увага! Введено штрафи за невиконання процесуальних обов’язків, та зловживання процесуальними правами для усіх учасників цивільного процесу

likvidatsija-pp2   З прийняттям судової реформи і набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» № 2147-VIII, почали діяти і правила щодо штрафування учасників судового процесу за відповідні порушення.   Зокрема, стаття 148 Цивільного процесуального кодексу України передбачає наступні підстави для накладення суддею штрафів на осіб, які беруть участь у справі (включно із..

Профспілки встали на захист прав засуджених

1458225781 net 1   Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні розглянуто проект Закону України «Про пенітенціарну систему» (реєстр. № 7337) і на ім’я Голови Комітету Верховної Ряди України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення направлено листа з пропозиціями та зауваженнями, спрямованими на захист від дискримінації осіб, які утримуються в пенітенціарних установах.   Текст листа додається Прес-центр ФПУ

Депутати пропонують встановити відповідальність за порушення законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)

4a7fc2fa181477239cbbffc09a2a5a74   6 грудня 2017 року Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких інших законодавчих актів України (щодо відповідальності за порушення законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), поданий народним депутатом України Рибаком І.П., та надано рекомендацію прийняти його в першому читанні за основу (реєстр. № 6627).         Законопроект..

На нашому сайті відбулась Інтернет-конференція до Дня прав людини

245184870 На запитання відповіли працівники Департаменту правового захисту апарату ФПУ   - Чи можна ввести у колективні договори додаткові пільги для спілчан у бюджетних організаціях і за які кошти?                                                                                                                                               Марія Іванова, Кропивницький   Відповідно до статті 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємств незалежно від того, чи є вони членами профспілки, і є обов'язковими як для роботодавця, так і для..

Встановлення випробування та проходження стажування при працевлаштуванні: права працівників

1-575x431 На телефони «гарячої лінії» ФПУ надходять запитання щодо правомірності встановлення випробування та стажування при працевлаштуванні, зокрема, перед прийняттям на роботу, та щодо законності відмови роботодавця виплачувати винагороду за виконану при цьому роботу.   Громадянам, яким пропонується перед оформленням на роботу пройти випробування чи стажування, слід звернути увагу на наступне. Статтею 26 Кодексу законів про працю України (КЗпП України) визначено, що при прийнятті на роботу угодою сторін може бути..

Європейський суд з прав людини констатував наявність серйозних проблем у функціонуванні української судової системи

1507814725   Невиконання рішень національних судів - системна проблема в Україні, вважає Європейський суд з прав людини (надалі – ЄСПЛ). 12 жовтня 2017 року ЄСПЛ прийняв безпрецедентне рішення у справі «Бурмич та інші проти України», об'єднавши цю справу з 12 тис.143 іншими, що нині перебувають на розгляді Суду і стосуються питання невиконання судових рішень на Україні, й передав їх Комітету Міністрів Ради Європи. На думку ЄСПЛ всі вони..

Квоти для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років

зав   З набуттям чинності пункту 23 розділу I Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VIII, а саме з 1 січня 2018 року, для підприємств, установ та організацій із чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб установлюється квота з працевлаштування громадян, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років. Відповідні доповнення..

Боротьба з незадекларованою працею в Україні триває

23023263 519016901790037 338746351 o   В Україні, як і в усьому світі, незадекларована праця гостро засуджується, оскільки є однією зі складових тіньової економіки. В нашій країні її найпоширенішими формами є: неформальна зайнятість у формальному секторі (наймана праця без оформлення трудових відносин на підприємствах, діяльність яких оформлена згідно з вимогами законодавства); зайнятість у неформальному секторі (економічна діяльність незареєстрованих підприємств, осіб без реєстрації/повідомлення відповідним органам); приховування фактично відпрацьованого робочого часу та виплата..

Підвищення кваліфікації інспекторів праці профспілок завершено

20171010 113252   Минулої п'ятниці, 13 жовтня, успішно завершилося навчання правових (головних правових) інспекторів праці профспілок та громадських інспекторів праці з числа спеціалістів з правових питань, юрисконсультів членських організацій ФПУ, яке проходило на базі Академії праці, соціальних відносин і туризму Федерації професійних спілок України.   Тиждень навчання профспілкових юристів був насичений цікавими подіями, зустрічами та корисною інформацією. Як і планувалося, минулого вівторка 10 жовтня пройшов практичний семінар на тему: «Координація..

Підвищення кваліфікації інспекторів праці профспілок стартувало!

Изображение 308   Сьогодні, 9 жовтня, у Києві на базі Академії праці, соціальних відносин і туризму Федерації професійних спілок України розпочалось навчання правових (головних правових) інспекторів праці профспілок та громадських інспекторів праці з числа спеціалістів з правових питань, юрисконсультів членських організацій ФПУ.   Підвищити свою кваліфікацію прибули інспектори праці – представники галузевих профспілок працівників вугільної промисловості, державних установ, нафтової і газової промисловості, освіти і науки, охорони здоров’я, хімічної та..

Більше статей...

1. Звільнення від судового збору споживачів підтверджено ВССУ
  2. Профспілковий актив Луганщини вчиться протидіяти незадекларованій праці