Мін’юст надає роз’яснення, як працівнику захистити порушене право на своєчасне отримання заробітної плати

15061 Заступник Міністра юстиції Світлана Глущенко на офіційному сайті міністерства інформує, яким чином потрібно діяти особі у разі порушення її права на отримання заробітної плати (https://minjust.gov.ua/news/ministry/svitlana-gluschenko-poyasnyue-yak-zahistiti-porushene-pravo-na-otrimannya-zarobitnoi-plati) .   Перш за все, кожна людина може отримати безкоштовну юридичну консультацію у Бюро правової допомоги (БПД), які є у всіх районах та містах обласного значення по всій Україні. Звернувшись до них, кожен мешканець територіальної громади зможе отримати безкоштовні консультації з правових..

Механізми захисту профспілкових прав

ПРАВ   Внутрішній моніторинг порушень прав профспілок   Відповідно до статті 259 Кодексу законів про працю України, статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та власного Статуту Федерація профспілок України здійснює громадський контроль за додержанням роботодавцями законодавства про працю, у тому числі прав громадян на об’єднання у профспілки. З цією метою у ФПУ здійснюється постійний моніторинг порушень профспілкових прав та проводиться відповідна робота щодо..

Міністерство юстиції анонсувало створення мобільних груп по стягненню із підприємств-боржників заборгованостей із зарплати

medzhytomyr 01 23 лютого 2018 року міністр юстиції України Павло Петренко на стратегічній сесії з планування за напрямком «Реформа системи виконання судових рішень» анонсував, що з 1 квітня в усіх регіонах України почнуть діяти спеціальні штаби та мобільні групи Державної виконавчої служби Мін’юсту, які займатимуться стягненням з підприємств-боржників на користь громадян заборгованостей із заробітної плати. Подібні заходи наразі досить успішно вживаються щодо повернення заборгованостей з виплати..

Увага !Питання щодо проведення Держпраці та її територіальними органами перевірок у 2018 році врегульовано!

b5cscrtunwq 1 Як відомо, Прикінцевими положеннями Закону України «Про Державний бюджет України» № 2246-VIII від 07.12.2017 було внесено зміни до статті 6 Закону України "Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (Відомості Верховної Ради України, 2017 р., № 4, ст. 37), які передбачають, що дія зазначеного закону не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) органами, перелік..

Роз'яснення Департаменту правової роботи апарату ФПУ

photo На численні запити членських організацій ФПУ щодо необхідності нотаріального посвідчення справжності підписів на документах, що подаються для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу департамент правової роботи ФПУ повідомляє.   Відповідно до частини четвертої статті 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі – Закон) для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному..

Позиція ФПУ щодо законопроектів про відкритість інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань

liens metal   У Верховній Раді України зареєстровано два законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги» №6674 та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги): №6675, подані Президентом України та визначені як невідкладні.  Законопроектами пропонується..

Увага! Введено штрафи за невиконання процесуальних обов’язків, та зловживання процесуальними правами для усіх учасників цивільного процесу

likvidatsija-pp2   З прийняттям судової реформи і набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» № 2147-VIII, почали діяти і правила щодо штрафування учасників судового процесу за відповідні порушення.   Зокрема, стаття 148 Цивільного процесуального кодексу України передбачає наступні підстави для накладення суддею штрафів на осіб, які беруть участь у справі (включно із..

Профспілки встали на захист прав засуджених

1458225781 net 1   Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні розглянуто проект Закону України «Про пенітенціарну систему» (реєстр. № 7337) і на ім’я Голови Комітету Верховної Ряди України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення направлено листа з пропозиціями та зауваженнями, спрямованими на захист від дискримінації осіб, які утримуються в пенітенціарних установах.   Текст листа додається Прес-центр ФПУ

Депутати пропонують встановити відповідальність за порушення законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)

4a7fc2fa181477239cbbffc09a2a5a74   6 грудня 2017 року Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких інших законодавчих актів України (щодо відповідальності за порушення законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), поданий народним депутатом України Рибаком І.П., та надано рекомендацію прийняти його в першому читанні за основу (реєстр. № 6627).         Законопроект..

На нашому сайті відбулась Інтернет-конференція до Дня прав людини

245184870 На запитання відповіли працівники Департаменту правового захисту апарату ФПУ   - Чи можна ввести у колективні договори додаткові пільги для спілчан у бюджетних організаціях і за які кошти?                                                                                                                                               Марія Іванова, Кропивницький   Відповідно до статті 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємств незалежно від того, чи є вони членами профспілки, і є обов'язковими як для роботодавця, так і для..

Більше статей...

1. Встановлення випробування та проходження стажування при працевлаштуванні: права працівників
  2. Європейський суд з прав людини констатував наявність серйозних проблем у функціонуванні української судової системи
  3. Квоти для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років
  4. Боротьба з незадекларованою працею в Україні триває
  5. Підвищення кваліфікації інспекторів праці профспілок завершено
  6. Підвищення кваліфікації інспекторів праці профспілок стартувало!
  7. Звільнення від судового збору споживачів підтверджено ВССУ
  8. Профспілковий актив Луганщини вчиться протидіяти незадекларованій праці
  9. Розпочав роботу 13-й з'їзд Конфедерації профспілок Грузії
  10. Кампанію по звітуванню членських організацій ФПУ стосовно правозахисної роботи у першому півріччі 2017 року завершено