54545454666353423324

 

За повідомленням Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України у Парламенті України презентовано новий е-ресурс (http://iportal.rada.gov.ua/news/Novyny/136855.html), який забезпечить можливість громадянам ознайомитися з законопроектами, що мають бути внесені на обговорення і перебувають на розгляді профільних комітетів, та взяти участь у їх обговоренні.

 

            Портал громадського обговорення законопроектів розроблено за підтримки Програми USAID РАДА та за ініціативи Управління комп'ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України у відповідь на рекомендації Європейського Парламенту щодо внутрішнього реформування Верховної Ради з метою поліпшення її інституційної спроможності.

            Аналогічний портал створений на сайті «Громадянське суспільство і влада» Кабінету Міністрів України (http://civic.kmu.gov.ua/consult_mvc_kmu/news/article) у відповідності до міжнародних стандартів задля спрощеного доступу громадськості до обговорень, що проводяться органами виконавчої влади.

            Завдяки запровадженню цього нового інструменту громадського впливу на прийняття законодавчих актів, у профспілок з’явиться додаткова можливість брати участь у законотворчому процесі, захищати трудові та соціально-економічні права працівників.

На презентації представлено тестовий варіант системи, а саме базу даних. Проте незабаром планується відкрити цей ресурс повністю, щоб він був публічним для громадськості. За словами Петра Боднара, першого заступника Керівника Апарату, портал – це важливий крок на шляху реформи парламенту. 2016 рік став роком, коли запрацював Портал відкритих даних з інформацією про народних депутатів, законопроекти, штатну та господарську діяльність Верховної Ради. Нові е-ресурси покликані зробити діяльність Парламенту більш прозорою.

«Одна з ключових функцій будь-якого парламенту - чути своїх громадян та представляти їхні інтереси», - сказала Сюзан Фрітц директор регіональної місії USAID. За її словами, на сьогодні, коли технології збору та розповсюдження інформації постійно змінюються, потужні демократичні парламенти та політично свідомі парламентарії у всіх країнах світу починають застосовувати електронні інструменти, аби стимулювати діалог з громадянами та залучати їх до законотворчого процесу.

 

 

                                                                       Правова та технічна інспекція праці профспілок