Мінюстом запроваджуються електронні сервіси онлайн-реєстрації громадських формувань

2222

Стосовно намірів Міністерства юстиції України запровадити систему електронного сервісу реєстрації та ліквідації громадських організації, зокрема профспілок, Департамент правової роботи і охорони праці ФПУ інформує:

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» Міністерство юстиції утворює Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських організацій. Єдиний державний реєстр ведеться з використанням програмного забезпечення, розробленого відповідно до державних стандартів, що забезпечує його сумісність і взаємодію з іншими інформаційними системами та мережами, що становлять інформаційний ресурс держави.

З цією метою відповідно до статті 8 зазначеного Закону запроваджується портал електронних сервісів, який повинен забезпечувати подання документів в електронній формі для державної реєстрації. Порядок функціонування порталу електронних сервісів визначається Міністерством юстиції України.

Наказом Міністерства юстиції України від 23.03.2016 № 784/5 затверджено Порядок функціонування порталу електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, пунктом 2 якого визначено, що впровадження порталу електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, здійснюється поступово, а абзацом третім підпункту 2 пункту 4 розділу І передбачено, що за умови реєстрації користувача на порталі електронних сервісів шляхом створення персонального кабінету юридичної особи керівник останньої або уповноважена особа (користувач) може подавати документи в електронній формі для проведення державної реєстрації тощо.

Таким чином, Мінюстом створюються умови поступового переходу до роботи в он-лайн-режимі.

Департамент правової роботи

і охорони праці ФПУ