kodeks-pratsya

 

26.04.2017 на засіданні Уряду прийнято постанову Кабінету Міністрів України „Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”.

 

 

 

Мета акту - забезпечення виконання положень статті 259 КЗпП України, Конвенції МОП № 81 Про інспекцію праці у промисловості й торгівлі, а також забезпечення реалізації делегованих органам місцевого самоврядування повноважень у сфері праці.

 

 

 

Рішенням Уряду врегульовується механізм державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Зокрема, запроваджуються нові підходи у стосунках держави та бізнесу, згідно з якими головними пріоритетами інспекторів праці визначені профілактична робота та консультування роботодавців.

 

 

 

Так, передбачено, що роботодавці можуть ініціювати проведення державними інспекторами регулярних інформаційно-роз’яснювальних кампаній щодо найбільш ефективних способів дотримання норм законодавства про працю, захисту і поновлення трудових прав працівників.

 

 

 

Запроваджується також можливість проведення за бажанням роботодавця так званого «аудиту» трудового законодавства, а заходи впливу застосовуватимуться лише у випадку, якщо роботодавець відмовляється усувати порушення законодавства про працю.

 

 

 

Водночас ухвалена постанова визначає ефективний механізм виявлення неоформлених працівників, що є черговим кроком Уряду у боротьбі за легалізацію доходів громадян та недобросовісних підприємців.

 

 

 

Нагадаємо, що з метою зменшення податкового навантаження на фонд оплати праці Уряд знизив ставку ЄСВ з середнього рівня 41% до 22%.

 

 

За повідомленням Прес-служби Мінсоцполітики